Piyasaları gelecek hafta neler bekliyor?

Bu haftaya hiç kuşkusuz Avrupa Merkez Bankası damga vurdu. TL güç kazanırken, dolar/TL 2.86`ya kadar geriledi. BISt ise günü artıda kapattı. Peki gelecek hafta piyasaları neler bekliyor?

11.03.2016 Cuma 17:47

Güncelleme : 12.03.2016 Cuma 11:45

UZMANPARA

Bu haftaya hiç kuşkusuz Avrupa Merkez Bankası (ECB) damga vurdu. ECB'nin faizleri aşağıya çekerken, para musluğunu da açmasıyla TL güç kazandı.

Haftanın son gününde dolar/TL 2.8698'e kadar geri çekilirken, gün sonunda ise 2.87'nin üzerinde seyrediyor. Borsa İstanbul 100 endeksi ise (BIST 100) günü yüzde 0,45 artışla 79.380 puandan tamamladı.

BU HAFTAYA NELER DAMGA VURDU?

Peki gelecek hafta piyasaları neler bekliyor? Paranın Uzmanları UZMANPARA için piyasaları değerlendirmeye devam ediyor.

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ VE UZMANPARA YAZARI MURAT TUFAN:

"Haftanın odağı şüphesiz ki Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı oldu.  ECB mevduat faiz oranını 10 baz puan indirerek -%0,40’a çekerken, refinansman faiz oranını da 5 baz puan indirerek %0,0 düzeyine çekti. Faiz kararının ardından EURUSD paritesinde sert satışlar meydana geldi ancak ardından ECB Başkanı Draghi’nin konuşması takip edildi. Draghi’nin faizlerde daha fazla indirim ihtiyacı duymuyorum şeklindeki açıklamalarının ardından alışların hızlanması pariteyi 1.12’nin üzerine taşıdı. DAX endeksinde ise Draghi açıklamaları sonrası satışlar gelse de,  endeks gün içindeki açılışla birlikte yeniden yükseliş kanalındaki seyrine devam etti. Kur tarafında ise TL’deki güçlü duruşla birlikte bugün de gevşemeler devam ediyor. Dünkü açıklamalardan sonra önce risk iştahı artarak güvenli limanlardan çıkışlar olmuştu. Ancak Draghi’nin konuşmasıyla yeniden riskli varlıklardan çıkış güvenli varlıklara olan talep arttı. Deyim yerinde ise Draghi resmen piyasaları yerinden oynattı. Bugün Avrupa Borsaları artıda açıldı.. ECB’nin bu hamleleri Borsa İstanbul’da hafta genelinde pozitif seyri destekledi.  Tahvil faizleri ise Aralık 2015’ten bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor.
Sterlin tarafında ise Brexit tartışmaları bu hafta da devam etti. Bilindiği üzere Londra Belediye Başkanı Johnson, İngiltere’nin AB’den çıkmasını savunuyordu. Bu görüşe İngiltere Ticaret Odası Başkanı’da katıldı. Diğer yandan dün The Sun gazetesinin iddiasına göre İngiltere Kraliçesi de AB’den çıkışı destekliyordu. Bu haber ilk etapta sterlinde baskı yaratsa da gün içinde saraydan gelen yalanlama fiyatlamaları sınırlı kıldı.

PETROL...

Petrol cephesinde ise Mart ayının görüşme odaklı geçeceğini önceki yazılarımda belirtmiştim. Özellikle Nijerya’dan sonra Irak’ın da 20 Mart’ta yapılacak olan OPEC ve OPEC dışı ülkelerin yapacağı görüşmeye katılacağını belirtmişti. Ancak dün piyasaya 20 Mart’ta görüşme olmayacağına yönelik açıklamalar düştü. Bugün ise Rusya Enerji Bakanı Novak’tan bir açıklama geldi. İranlı meslektaşı ile 14 Mart'ta bir araya gelecek. Son belirsizlikten sonra bu görüşme bir hayli önemli olacaktır. Eğer görüşme anlaşmayla sonuçlanırsa, 20 Mart’ta ki toplantı yeniden gündeme gelebilir.

Bu hafta gerçekleşen Türkiye ile AB görüşmelerine bakıldığında mülteci sorunuyla ilgili önemli adımların atılmış olması ve vizesiz seyahatin gündeme gelmesi yurtiçi varlıklarda olumlu bir hava yarattı. ECB’nin etkisiyle de kurdaki gevşemeler devam etti.

HAFTAYA HANGİ VERİLER TAKİP EDİLECEK?

Haftayı ECB odaklı tamamladıktan sonra gelecek hafta da FED etkisi bizleri bekleyecek gibi gözüküyor. Her ne kadar FED’den faiz artırım yönünde bir hamle beklenmese de bir sonraki toplantılara yönelik sinyal vermesi durumunda piyasalarda volatilite artabilir. Gelecek hafta açıklanacak olan verilere de kısa bir göz atacak olursak,

• SALI GÜNÜ:

*
Yurtiçi işsizlik ortalaması ve bütçe dengesi,

*ABD’de ise Perakende satışlar,

• ÇARŞAMBA GÜNÜ

*İngiltere işsizlik oranı,

*ABD’de Çekirdek enflasyon

• PERŞEMBE GÜNÜ: 

*Euro Bölgesi enflasyon

*İngiltere faiz oranı kararı,

*ABD’de ise cari hesap ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi, verileri haftanın öne çıkan verileri olarak takip edilebilir.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma