Piyasaları perşembe günü neler bekliyor?

Yurtiçi piyasalarda Merkez Bankası`nın faiz kararı TL`ye nefes aldırdı. Dolar/TL sert düşüşe geçerken, BIST 100 ise günü ekside tamamladı.

20.04.2016 Cuma 17:51

Güncelleme : 20.04.2016 Cuma 17:52

UZMANPARA

Yurtiçi piyasaların Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararını takip ettiği günde, TCMB'nin faiz indirim kararı piyasalarda adeta coşkuyla karşılandı. TCMB faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan aşağıya çekerken, açıklama öncesinde 2.83'ün üzerinde seyreden dolar/TL 2.80'e kadar gevşedi.

Dolar/TL gün sonunda 2.8184 seviyesinden işlem görüyor. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü yüzde 0.81 düşüşle 85.550 puandan tamamladı.

Peki piyasaları perşembe günü neler bekliyor? Paranın Uzmanları UZMANPARA için yanıtlamaya devam ediyor.

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ VE UZMANPARA YAZARI MURAT TUFAN:

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM ETTİ

Yurtiçi piyasalarda günün tek gündem maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararıydı. Yeni başkan Murat Çetinkaya’nın para politikasına ilk kez başkanlık yaptığı toplantı da faiz indirimi gerçekleşti. Piyasaların günlük olarak fonlandığı marjinal borç verme faiz oranında başka bir ifadeyle faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir indirim yapılarak % 10 oldu. Politika faiz oranı 7.50 ve koridorun alt bandı 7.25’de sabit Bırakıldı. Geç likidite penceresinde ise borç verme faiz oranı 12’den 11.50’ye indirildi. Piyasalar merkez bankasının radikal bir faiz indirimi yapmamasını olumlu karşılarken TL’nin değer kazandığını gördük. Karar sonrası Dolar / TL 2,8050 seviyesine kadar gerilerken BİST 100 endeksi 86930 seviyesine kadar yükseldi.2,8050 seviyesi kritik destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde geri çekilmeler hız kazanarak 2,7850 seviyesine doğru devam edebilir. BİST 100 endeksi için 87500 önemli direnç olarak ön plana çıkabilir. Toplantı metnine baktığımızda ise TCMB’nin enflasyon oranındaki düşüşün devam etmesini beklediğini görüyoruz. Bu durumda faiz indirimlerinin devam edebileceği anlamına gelebilir. Gösterge tahvil faiz oranı da % 9 seviyesine kadar geriledi.

İNGİLTERE’DE İŞSİZLİK RAKAMLARI TAKİP EDİLDİ

Yurtdışına baktığımızda ise Asya tarafında Japonya’da olumsuz gelen dış ticaret dengesi verileri takip edildi. Almanya tarafında ise Üretici Fiyat Endeksi verisi bir önceki aya göre artış göstermezken yıllık bazda % 3,1 azaldı. İngiltere’de ise işsizlik oranı takip edildi. İşsizlik oranı Mart ayında % 5,1 ile beklentileri karşıladı. Veri sonrası Sterlinin değer kazanmaya devam etti.

ECB’NİN FAİZ KARARI TAKİP EDİLECEK

Yarın piyasaların gündem maddesi Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı olacak. ECB’nin yeni bir önlem alması beklenmiyor. Ancak, başkan Mario Draghi’nin yapacağı açıklamalar piyasalar tarafında etkili olabilir.  Aynı zamanda İngiltere’den perakende satışlar, ABD’den ise işsizlik başvuruları verisi takip edilecek.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma