Piyasaları vuran haber `uydurma` çıktı

Çin`in ABD Hazine tahvil alımını azaltacağı yönündeki haberin "uydurma" olabileceği ifade edildi. Açıklamanın ardından dolar, lira karşısında hızla düşüşe geçti.

11.01.2018 Cuma 09:58

Güncelleme : 11.01.2018 Cuma 15:40

Dün ABD Hazine tahvil getirilerinin 10 ayın zirvesine çıkmasına ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmesine neden olan Çin'in ABD Hazine tahvil alımını azaltacağı yönündeki haberin "uydurma" olabileceği ifade edildi.
 
Çin Devlet Döviz Kurumu, Çin’in ABD tahvilleri alımlarını yavaşlatma ya da durdurması önerildiğine yönelik haberin yanlış kaynağa dayandırılmış olabileceğini açıkladı.
 
Kurum internet sitesinden yaptığı açıklamada Çarşamba günü Bloomberg’in yayınladığı habere isim vermeden atıfta bulunarak "Haberin yanlış kaynağa dayandırılmış olabileceğini veya yanlış haber olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Çinli otoritelerin, yetkililerden gelen ABD tahvil önerisini kabul edip etmediğinin net olmadığını yazmıştı.
 
Çin Devlet Döviz Kurumu "Çin her zaman döviz rezervi yatırımlarında çeşitlilik prensibini dikkate alır, döviz varlıklarının değerini artırmak için varlıkların güvencesini göz önünde bulundurur" dedi. Açıklamada ABD devlet tahvillerine yapılan yatırımın piyasa koşulları ve yatırım ihtiyaçları doğrultusunda profesyonelce yapıldığı belirtildi.
 
Kurum haberi medyadan öğrendiklerini belirtti. Bloomberg’in Çarşamba günü yayınlanan haberinde ise Çin Devlet Döviz Kurumu’nun faks aracılığı ile yorum talebine yanıt vermediği belirtilmişti.

DOLAR LİRA KARŞISINDA DÜŞÜŞTE

Öte yandan dünkü iddianın ardından genel olarak gelişen piyasaların para birimleri karşısında hızla yükselişe geçen dolar, bugün bu iddianın yalanlaması üzerine yeniden düşüşe geçti. Bugün 3,7888'e kadar gerileyen dolar/TL kuru şu sıralar günlük bazda yüzde 0,22 düşüşle 3,7919'dan işlem görüyor. 

"
En Çok Okunan Haberler

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?