`Rusya, narenciyeyi 2 kat pahalı alacak`

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, `Rusya çok zor günler geçirecek. Narenciyeyi Amerika kıtasındaki uzak ülkelerden veya Çin`den alabilirler ama bu onlara yaklaşık 2 kat daha pahalıya mal olur` dedi.

12.12.2015 Cuma 13:12

Güncelleme : 14.12.2015 Cuma 10:47

Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırım kararı alan Rusya'nın, Türkiye'den narenciye ürünleri ithal etmemesi halinde bu ürünleri Amerika kıtasındaki bazı ülkelerden yaklaşık 2 katı maliyetle alabileceği bildirildi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 3,5 milyon ton üretimi yapılan narenciyenin yüzde 70'i Çukurova'dan karşılanıyor. Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlar, üreticileri alternatif pazar arayışlarına yöneltti.

Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Türk ürünlerine karşı kapılarını kapatacağını açıklamasının ardından ihracatçılar soğuk hava depolarında bekletilen narenciyeleri, Ortadoğu, Avrupa ve Balkan ülkelerine göndermeye başladı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaptığı açıklamada 'Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bir an önce normale dönmesini istediklerini' söyledi.

Sürecin Rusya açısında da sıkıntılı olduğunu belirten Doğan, şunları kaydetti:

"Bu aşamada sadece bizim üreticimiz sıkıntı çekmiyor, Rusya da çok zor günler geçirecek. Narenciyeyi, Arjantin ve Brezilya gibi Amerika kıtasındaki uzak ülkelerden veya Çin'den alabilirler ama bu onlara yaklaşık 2 kat daha pahalıya mal olur. Bu gergin ortamın bir an önce sonlanması hem Türkiye hem de Rusya için çok iyi olacak"

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`