`Rusya ile ortak yatırım fonu şirketleri teşvik eder`

KPMG Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu Türkiye Masası Başkanı Karakaş "Türkiye`nin yatırım fonu kurup Rusya ile ortak bir fona başlamasında fayda görüyoruz. Böylece iki ülkeye yatırımlar daha kolay ve kanalize bir şekilde yapılabilir" dedi.

09.09.2015 Cuma 11:48

Güncelleme : 09.09.2015 Cuma 11:53

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG'nin Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu Türkiye Masası Başkanı Murat Karakaş, Türkiye ve Rusya arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için iki ülke arasında ortak yatırım fonu kurulmasının faydalı olacağını belirterek, "Böylece iki ülkeye yatırımlar daha kolay ve kanalize bir şekilde yapılabilir" dedi.


Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri AA muhabirine değerlendiren Karakaş, düşen petrol fiyatlarının Rusya ekonomisine orta ve uzun vadede olumlu yansıyacağını dile getirdi.


Rusya'nın ekonomisini çeşitlendirmek istediğini anlatan Karakaş, "Sadece ham madde satışından gelir elde eden bir ekonomi olmak yerine biraz daha çeşitlendirmek istiyor. Şu anda Türk iş adamlarına bir fırsat sunuyor. Türk iş adamları zaten inşaat alanında Rusya'da ciddi yatırımlar yaptılar. Bundan sonra, bu fiyatlarla Rusya, enerjideki kuvvetini yatırıma dönüştürüp ekonomisini güçlendirebilecek mi o önemli. Türk iş adamları Rusya'da birçok alanda yatırım yapabilir" diye konuştu.


İki ülke arasındaki yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin gerçekleştirilebilmesi için hükümetlerin şirketlere teşvik vermesi gerektiğini vurgulayan Karakaş, Rusya ve Türkiye arasında ortak bir yatırım fonu kurulmasının bunun en önemli adımlarından biri olacağını bildirdi.


Rusya'nın Çin ve bazı ülkelerle yatırım fonu oluşturduğuna işaret eden Karakaş, şöyle konuştu:


"Bazen şirketlerle de oluşturabiliyor. Türkiye'nin de öncelikle bir direkt yatırım fonu kurup Rusya ile ortak bir fona başlamasında fayda olur. Böylece iki ülkeye yatırımlar daha kolay ve kanalize bir şekilde yapılabilir. Diğer ülkeler bunu yapıyorken ve Türkiye'nin de hedefleri varken böyle bir fonun çok yardımcı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, iki ülke arasında uzun zamandır serbest ticaret anlaşması (STA) konuşuluyor fakat Türkiye'nin halihazırdaki AB ile olan serbest ticaret anlaşması nedeniyle hukuki olarak pürüzler var. Sanayi ürünleri üretimiyle ilgili böyle bir STA'ya giremez ama hala bankacılık, finans ve yatırım alanlarında bu mümkün."


Hedeflenen ticaret hacmini yakalamak için gümrüklerde de çeşitli gelişmeler olduğunu anlatan Karakaş, "Şu an Rusya'da 10 bölgede bu hızlı gümrük işlemleri uygulanıyor. Bu noktaların da arttırılması gerekiyor. Aynı zamanda, Rusya ve Türkiye arasındaki çifte vergilendirme anlaşmasının da detaylarının görüşülmesi ve oradaki oranların düşürülmesi iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerinin artmasında çok önemli rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı.


Türkiye'de faaliyet gösteren dört büyük denetim ve danışmanlık firmasından biri olan KPMG, dünya genelinde 155 ülkede faaliyet gösteriyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

Apple hisseleri yükseldi

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne? 

Borsa güne yükselişle başladı