`Sabit sermaye yatırımları göreceli olarak düşük`

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "Türkiye`de ekonomik büyümenin arz yönlü en önemli kaynağı olan sabit sermaye yatırımları göreceli olarak düşük" dedi.

15.06.2016 Cuma 14:16

Güncelleme : 15.06.2016 Cuma 16:25

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'de ekonomik büyümenin arz yönlü en önemli kaynağı olan sabit sermaye yatırımlarının göreceli olarak düşük ve potansiyel büyüme hızı için yeterli olmadığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Ökmen, "Sabit sermaye yatırımlarının bileşiminde ithal makine ve teçhizata ve dolayısıyla yabancı teknolojiye bağımlılığın yüksek olması müzmin cari açığın esas kaynağıdır. Fiziki sermayeye dayanan Türkiye'nin büyüme modeli sadece nicelik artışı sağlamakta, katma değer oluşumuna, istihdam ve verimliliğin artırılmasına katkısı hep sınırlı kalmaktadır." diye konuştu.

Ökmen, açıklamasında şunları söyledi:

"Yıpranmaya karşı yapılan yenileme yatırımlarıyla ekonominin üretim gücü korunmakla beraber, sermaye stokunu artırmak amacıyla yapılacak net sabit sermaye yatırımlarına ilişin iştah giderek zayıflamaktadır.

Fiziki sermayeye dayanan Türkiye’nin büyüme modeli sadece nicelik artışı sağlamakta, katma değer oluşumuna, istihdam ve verimliliğin artırılmasına katkısı hep sınırlı kalmaktadır. Fiziki sermaye ile beşeri sermayeyi optimum düzeyde planlanmadığı için Türk ekonomisinin faktör verimliliği hep düşük kalmaktadır. Mevcut duruma göre Türk ekonomisinin faktör verimliliği tek haneli olup önemli ekonomilerden en az 5 katı daha düşüktür. İşsizliğin hep
yüksek kalmasının nedeni, üretim planlamalarındaki fiziki sermayenin beşeri sermayeye göre ezici baskınlığıdır.

Kurumların oynadıkları rolün, teknoloji düzeyinin, üretim faktörlerinin ve üretim verimliliğinin eş zamanlı olarak hep birlikte artırılması gerekir.

Türkiye’de sermaye birikiminin oluşmasında en önemli sınırlayıcı faktör, düşük tasarruf düzeyidir. Türkiye’nin potansiyel büyümesine ulaşabilmesi için ulusal tasarruf oranının en az iki katına çıkması gerekir.

Ekonominin borçlanmaya dayalı finansman yapısı ile iç tüketime dayanan harcama yapısı değişmeden mevcut yapısal sorunlar hep devam edecektir."

"
En Çok Okunan Haberler

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

Altın fiyatlarında son durum ne?

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?

Borsa güne yükselişle başladı