SPK Ekim ayı beklenti anketi yayınlandı

SPK Beklenti anketine göre, ABD dolarında katılımcıların yüzde 58’i önümüzdeki altı ay ve yüzde 50’si önümüzdeki bir yıl artış beklemektedir.

09.11.2015 Cuma 09:46

Güncelleme : 09.11.2015 Cuma 10:00

Sermaye Piyasası Kurulu Beklenti Anketi'nde katılımcıların gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak %56’sı önümüzdeki ay değişim beklemezken, %52’si önümüzdeki altı ay, %40’ı ise önümüzdeki bir yıl artış bekliyor.

SPK'dan yapılan açıklamaya göre 158 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan 2015 yılı Ekim ayı anketine ilişkin soru bazında değerlendirmeler şu şekilde oldu:

ABD dolarında, katılımcıların %51’i önümüzdeki ay değişim beklemezken, %58’i önümüzdeki altı ay ve %50’si önümüzdeki bir yıl artış beklemektedir.

Euro’ya ilişkin olarak katılımcıların %51’i önümüzdeki ay değişme olmayacağını beklerken, %54’ü altı aylık dönem ve %45’i önümüzdeki bir yıl için artış beklemektedir.

BIST-100 endeksine ilişkin katılımcıların %49’u önümüzdeki ay değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve bir yıl için yükseliş beklentisine sahip katılımcıların oranı ise sırasıyla %45 ve %54 olarak gerçekleşmiştir.

BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların %53’ü değişim beklemezken, önümüzdeki altı aylık ve yıllık dönem için artış beklentisine sahip katılımcıların oranı sırasıyla %42 ve %48 olarak gerçekleşmiştir.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların %78’i önümüzdeki ay, %58’i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı %48 olarak gerçekleşmiştir.
   
 Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların %63 ile çoğunluğu değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için koşullarda iyileşme beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %54 ve %64 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların %58’i önümüzdeki ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, %37’si önümüzdeki altı ay ve %52’si yıllık dönem için artış beklemektedir.

Reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak katılımcıların %57 ile önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla %49 ve %59 olmuştur.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin katılımcıların %63’ü önümüzdeki ay, %49’u önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, %48’i önümüzdeki yıl artış beklemektedir. 

Katılımcıların %73’ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, %53’ü önümüzdeki altı ay %45’i önümüzdeki bir yıl BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacminde artış olacağını beklemektedir.

VİOP işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların %61’i önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla %54 ve % 57 olarak gerçekleşmiştir.

Katılımcıların %61’i yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak önümüzdeki ay değişim beklemezken, önümüzdeki altı ay ve artış bekleyen katılımcıların oranı yıllık dönem için sırasıyla %51 ve %61 olarak gerçekleşmiştir.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların %53’ü önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanmış ve sırasıyla %59 ve %69 ile çoğunluğu oluşturmuştur.

MKYO net aktif değerine ilişkin olarak, katılımcıların %68’i önümüzdeki ay, %45’i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, bir yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı %50’ye ulaşmıştır.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma