`Tasarruf oranı artmalı`

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve bankacılık sektörüyle ilgili konuştu.

30.03.2015 Cuma 10:36

Güncelleme : 30.03.2015 Cuma 11:57

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, The Banker dergisine değerlendirmelerde bulundu. Petrol fiyatlarındaki düşüşün, enerji ithal eden bir ülke olan Türkiye için beklenmedik ama olumlu bir gelişme olduğunun altını çizen Suzan Sabancı Dinçer, bu gelişmenin, Türkiye’nin önemli ihracat pazarı Euro Bölgesi için de pozitif sonuçlar yarattığına işaret etti.

Görüşlerini “Ancak Türk bankaları tüm olumlu gelişmelere karşın işi şansa bırakmamak gerektiğini iyi biliyor” diye sürdüren Suzan Sabancı Dinçer, Türk bankalarının on seneyi aşkın bir süredir stratejilerini ihtiyat, inovasyon ve sıkı çalışma üzerine kurduğunu ve tüm bunların sonucunda iyi denetlenen ve güçlenen finans sektörünün büyümenin dinamosu hâline geldiğini vurguladı.

BANKALAR İNSAN KAYNAKLARINA CİDDİ YATIRIM YAPTI

Türkiye’de 2005 yılında yürürlüğe giren yeni Bankalar Kanunu’nun da daha etkin düzenlemelerin önünü açtığını ifade eden Suzan Sabancı Dinçer,  yeni ortamda bankaların, risk yönetimi tekniklerini daha da geliştirdiğini, insan kaynakları alanında ciddi yatırımlar yaptığını, inovatif ürünleri ve yeni teknolojileri kullanıma sunmada önemli başarılara imza attığını anlattı.

TÜRKİYE'DE FİNANS SEKTÖRÜNÜN POTANSİYELİ BÜYÜK

Nüfusunun yarısı 30 yaşın altında olan Türkiye’de finans sektörünün büyüme potansiyelinin çok büyük olduğuna dikkat çeken Suzan Sabancı Dinçer, “Bankacılık hizmetlerinden yararlanma potansiyeli bulunan hedef segmentin yüzde 25’i hiçbir bankacılık işlemi yapmıyor. Bu grubun yüzde 50’si ise sadece sınırlı sayıda bankacılık ürün ve hizmetinden yararlanıyor. Bu durum sektörün potansiyelinin gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla çok daha yüksek olduğuna işaret ediyor” dedi.

TASARRUF ORANI ARTMALI 

The Banker Dergisi’nde yayımlanan görüşlerinde Suzan Sabancı Dinçer, kredi büyüme oranları yükselirken tasarruf oranlarının ise azaldığına dikkat çeken, 1990’larda yüzde 23,5 düzeyinde seyreden tasarruf oranının bugünlerde yüzde 12-14’lere kadar gerilediğini vurguladı. Suzan Sabancı Dinçer, “Kredi/ mevduat oranının yüksek seyretmesi ise sektörün önündeki yeni bir zorluğa işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’nin cari açığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ama uzun vadede Türkiye’nin sağlıklı büyümesi için yapılması

"
En Çok Okunan Haberler

Apple hisseleri yükseldi

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti