TCMB`de Fed endişesi!

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında 50 bp indirime daha giderken, karar metninde 2 değişiklik dikkat çekti. Metinde küresel oynaklıklarda artış görüldüğü belirtilirken, TCMB`nin bundan sonra atacağı adımlar ise merak konusu...

24.05.2016 Cuma 14:01

Güncelleme : 24.05.2016 Cuma 18:03

UZMANPARA

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 bp indirime daha giderken, karar metninde 2 değişiklik dikkat çekti.

Metinde küresel oynaklıklarda artış görüldüğü belirtilirken, uzmanlar haziran ayında ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelecek olan mesajların TCMB'nin bundan sonraki faiz kararında etkili olacağını belirtiyor.

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ ve UZMANPARA YAZARI TUNCAY TURŞUCU:

"TCMB beklentilere paralel olarak üst bantta 50bp indirim yaparak Marjinal fonlama oranını %10 seviyesinden %9.50 seviyesine indirdi. Politika faizini %7.50’de, alt bant olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını da %7.25’de değiştirmeden bıraktı. Kararın ardından TL’de rahatlama oluşmasıyla birlikte 2.97 seviyelerinden 2.96 sınırına gevşeme görülüyor.

METİNDE BU İFADELERE DİKKAT!

Karar metninin en önemli değişikliği küresel oynaklıklarda artış görüldüğünü belirtmiş olması. 20 Nisan tarihli karar metninde küresel oynaklıklarda düşüş olduğu ifade edilmişti. Başka deyişle Merkez Bankası’nın dış koşulları daha olumsuz bulduğunu ve önümüzdeki dönemde daha temkinli olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca metinde önceki metinden farklı olarak ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını arttırdığı ifade ediliyor.

Sonuç olarak Merkez Bankası enflasyonu izlemeye devam ediyor. Çekirdek enflasyondaki iyileşmenin sınırlı olduğunu yeniden işaret ederken, sıkı duruşun süreceği politikasını koruyor. Önümüzdeki dönemde küresel gelişmelerin yakından izleneceğini ve enflasyondaki gelişmenin yanısıra küresel oynaklıklarında faiz kararında etkili olması beklenebilir. Küresel oynaklıklardaki artış ifadesi, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin artık daha zorlaşabileceğini gösteriyor. Ancak Haziran ayında Fed’den gelecek mesajlar belirleyici olacak. Buna ilave olarak gelecek aylarda düşük baz etkilerinin devreye girmesi ile birlikte yıllık enflasyondaki düşüş eğilimi yavaşlayabilir yada durabilir. Bu nedenle bundan sonraki toplantılarda faiz indirimi beklentileri azalabilir. Bu durum TL üzerinde destekleyici etki yaratabilir."

ALB FOREX ARAŞTIRMA UZMANI ve UZMANPARA YAZARI RIDVAN BAŞTÜRK:

'KRİTİK EŞİK ŞİMDİLİK ATLATILDI'


"Türk varlık fiyatlamaları açısından kritik bir gün geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Sabah saatlerinde Sn. Binali Yıldırım’ın açıkladığı kabinede piyasaların güvendiği isim olan Mehmet Şimşek’in yer alması piyasalara olumlu yansıdı. Diğer yandan Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında beklentiler dahilinde 50 baz puan indirime gitmesi de piyasalar açısından olumlu karşılandı. Son dönemde enflasyondaki iyileşme neticesinde Merkez Bankası’nın sadeleştirme politikasına devam edeceği beklentileri piyasalarda zaten mevcuttu.
 
Yurtiçinde en azından şimdilik kritik eşikleri atlatmış bulunmaktayız. Bundan sonraki süreçte Fed’e ilişkin beklentiler piyasalara yön vermeye devam edecektir. Özellikle gelen son enflasyon verisinin etkisiyle Fed’in Haziran ve sonrasında yapacağı toplantılara ilişkin beklentilerde ciddi yükselişler söz konusuydu. Bu açıdan bakıldığında gelişen ülke piyasalarından sermaye çıkışlarının devamı beklenebilir. Geçtiğimiz 2 hafta boyunca piyasalardan negatif ayrışan Türk varlıklarında tepki hareketleri bir süre devam edebilir. Ancak bu durumun uzun vadeye yayılması için Fed’e ilişkin beklentilerin azalması ve risk iştahının artması gerekmektedir.

'MERKEZ İNCE ELEYİP SIK DOKUYACAK'

Politika faizini yüzde 9.50’ye kadar çeken Merkez Bankası da bundan sonraki adımlarında yurtiçi makro verilerin yanı sıra yurtdışı gelişmeleri daha yakından takip edecektir. Bu nedenle Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerin arttığı dönemde TCMB’nin faiz indirimi konusunda ince eleyip sık dokuması gerekecektir."

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma