Trump korkusu tahvil ihraçlarını uçurdu

Şirket ve ülke tahvillerini içeren küresel tahvil ihracı bu haftanın son işlem gününde 6 trilyon doları geçti.

18.11.2016 Cuma 17:05

Güncelleme : 19.11.2016 Cuma 10:25

Donald Trump'ın ABD Başkanlık Seçimleri'ndeki sürpriz zaferinin ardından tahvil faizlerinin daha da fazla artacağından korkan yatırımcı, elindeki tahvilleri ihraç etmeye devam ediyor. Bu hafta 1,5 trilyon dolar değer kaybeden küresel tahvillerinin ihracı 6 trilyon doları geçti. Şirket ve ülke tahvillerini içeren söz konusu varlıkların ihracı 2015'in yüzde 8 üzerinde.

BusinessHT'nin FT'den derlediği habere göre, ilaç şirketi Abbott Laboratories'in 15,1 milyar dolarlık halka arzı, Pfizer'dan 6 milyar dolar, Masdtercard'tan 2 milyar dolarlık ihraç, bu haftanın satışlarına katkıda bulundu.

Merkez bankası teşviklerinin yardımıyla 13,5 trilyon dolara çıkan sıfırın altında getiriyle işlem gören tahvil miktarı tersine dönmüş durumda. Boğa piyasasının sonuna geldiğine inanılan tahvillerin miktarı 11,8 trilyon dolar oldu.

Trump'ın enflasyonu ve büyümeyi canlandırmak için vergi kesintilerine gitmesi ve altyapı harcamalarını artırmasını kapsayan "Trumpflasyon Ticareti", 10 yıllık hazine tahvili göstergesini 39 puan yukarı çekti.

JP Morgan Varlık Yönetimi analistlerinden Nick Gartside, piyasaların en büyük itici gücü para politikasından mâli politikalara geçildiğini söyledi.

Double Line Capital'ın kurucusu Jeffrey Gundlach'a göre tahvil faizlerinin yükselmeye devam edeceği varlık yöneticileri arasında konuşuluyor. Gundlach'a göre son aylarda artan faiz oranlarıyla birçok insan hâlen boğa düşüncesinde. Bu, finansman ihtiyacı olan piyasa için şirketlerin akılını çelebilir.

TEMERRÜDE DÜŞEN ŞİRKET SAYISI 7 YILIN EN YÜKSEĞİNDE

S&P verilerine göre yıl başından bu yana dünyada tahvil geri ödemelerini yapamayıp temerrüde düşen şirket sayısı 146 ile küresel krizinden bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

ABD petrol ve gaz sektöründeki şirket iflasları bu rakamın çoğunluğunu oluşturuyor. Petrol fiyatlarındaki hızlı gerilemenin etkisiyle petrol ve gaz şirketleri zor bir dönem geçiyor. Bu alanda faaliyet gösteren 48 firma temerrüde düştü.

2009 krizinde temerrüde düşen şirket sayısı 251’e kadar çıkmıştı. 2015 yılı da pek parlak geçmemiş ve 115 firma borçlarını ödeyememişti.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Altın yatırımcılarının gözü Fed faiz kararında

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?