Türkiye kasımda İran`dan petrol alımını durdurdu

Türkiye`nin İran`dan ham petrol ithalatı ABD`nin İran`a yönelik yaptırımlarının açıklandığı 2018 mayıs ayından bu yana giderek azaldı ve kasım ayında tamamen sıfırlandı.

28.01.2019 Cuma 11:12

Güncelleme : 29.01.2019 Cuma 09:41

AA muhabirinin EPDK verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl  kasımda İran'dan petrol alımını durduran Türkiye, ham petrol ihtiyacını sırasıyla  Irak, Kazakistan, Rusya Federasyonu, Kuveyt, Nijerya, Suudi Arabistan ve  Azerbaycan'dan karşıladı.

ABD'nin geçen yıl mayıs ayında İran'la nükleer anlaşmadan ayrıldığını  ve kasımdan itibaren İran'ın petrol ticaretini hedefleyen yaptırımlar  uygulayacağını açıklamasıyla, Türkiye'nin İran'dan petrol alımında önemli düşüş  yaşandı.

Aylık ortalama 1 milyon tonun üzerinde seyreden ithalat geçen yılın  haziranda 285 bin tona indi. Temmuzda bu miktar yeniden 800 bin tonlara yükselse  de kademeli olarak azaldı ve kasımda sıfırlandı.

Türkiye'nin İran'dan petrol alımı geçen yıl haziran-kasım döneminde  bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50,59 azalarak 2 milyon 997 bin tona  indi. 2017'nin Haziran-Kasım döneminde İran'dan 6 milyon 66 bin ton ham petrol  ithal edilmişti.

İTHALATTA ANA ROTA IRAK OLDU

Söz konusu dönemde Türkiye İran'dan azalttığı ithalatını çoğunlukla  Irak petrolü ile ikame etti. Irak'tan petrol alımı geçen yıl haziran-kasım  aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67,85 yükselerek 4 milyon 671  bin tona yükseldi. Bu miktar 2017 Haziran-Kasım döneminde 2 milyon 783 bin ton  olarak kayıtlara geçmişti.

Bu dönemde petrol ithalatının geriye kalan kısmı çoğunlukla  Kazakistan, Rusya ve Suudi Arabistan'dan karşılandı.

Geçen yılın aralık ayına ilişkin Türkiye'nin petrol ithalatı  gerçekleşmeleri henüz açıklanmadı ancak uluslararası gemi takip sistemlerine  göre, geçen yıl aralıkta İran'dan Türkiye'ye iki petrol tankerinin geldiği  kayıtlara geçti.

Gelecek dönemde Türkiye'nin İran'dan petrol ithalatını tamamen  sıfırlamayacağı ve aylık ortalama 250 bin ton gibi düşük miktarlı da olsa  ithalata devam edeceği görüşü ağırlık kazanıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`