Yabancı ekonomistler TCMB`nin faiz kararını değerlendirdi

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın politika faizini 125 baz puan artırarak yüzde 17,75`e çıkarmasının TL`ye daha sağlam destek sağlayacak güçlü şahin bir sinyal olduğunu belirtti.

07.06.2018 Cuma 15:59

Güncelleme : 08.06.2018 Cuma 10:31

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK),  politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16,50'den  yüzde 17,75'e yükseltilmesine karar verdi.
 
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, PPK'nın, Merkez  Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandığı bildirildi.
 
Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyette  dengelenme eğilimine işaret ederek, "Dış talep gücünü korurken iç talep daha  ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler  etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında  genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkati çekmektedir." ifadelerine yer  verildi.
 
Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan  Rabobank  Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankası'nın (TCMB) politika faizini 125 baz puan artırarak yüzde 17,75'e  çıkarmasının TL'ye daha sağlam destek sağlayacak güçlü şahin bir sinyal olduğunu  belirtti.
 
Matys, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika  faizinin 125 baz puan artırılmasının beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade  etti.
 
"24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDEN SONRA YÜKSEK ENFLASYON VE CARİ AÇIĞA  DEĞİNMENİN TÜRKİYE İÇİN HAYATİ DERECEDE ÖNEM TAŞIYOR"
 
Bugünkü toplantının Merkez Bankasının değer kaybeden TL'den  kaynaklanan enflasyon baskılarını önlemeye sağlam bir bağlılık göstererek  kredibilitesini geri kazanma konusunda önemli bir fırsat olduğunu savunduklarını  aktaran Matys, 24 Haziran seçimlerinden sonra yüksek enflasyon ve cari açığa  değinmenin Türkiye için hayati derecede önem taşıdığını dile getirdi.
 
Berenberg Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da TCMB'nin faiz artışına  gitmesinin iyi bir haber olduğunu belirtti. Hungerland, kararın etkileri için  beklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü