Yeni haftada piyasaları bekleyen önemli gelişmeler

Yeni haftada piyasalarda dikkatler beş önemli olayda olacak.

17.12.2017 Cuma 15:38

Güncelleme : 18.12.2017 Cuma 09:48

Üçüncü çeyrek ABD büyüme tahminleri bu hafta küresel piyasaların esas meselesi olacak. Yatırımcılar Noel ve Yeni Yıl tatilleri öncesi ticaret aktivitelerini azalttı.
 
Öte yanda, Japonya'dan gelemedi beklenen para politikası kararı da tacirlerin dikkatinde olacak. Japonya Bankası masif teşvik programını aramada majör küresel merkez bankalarının oldukça geride kalacağına dair spekülasyonlar var.
 
Diğer yanda İngiltere'de, piyasa oyuncuları İngiliz büyüme verileri üzerine son okumaları bekliyor olacak. Brexit kararının ekonomi üzerindeki etkisini dair ipuçları arayacaklar.
 
Yatırımcılar, euro bölgesinin en büyük ekonomisi üzerindeki hassasiyeti tartmak için Alman iş güveni anket verilerini de gözleyecek.
 
Ek olarak, piyasa oyuncuları Cuma gününün Kanada GSYİH verilerini bekliyor.
 
Gelecek hafta öncesi, Investing.com piyasaları etkilemesi muhtemel en önemli beş gelişmeyi listeledi.
 
ABD ÜÇÜNCÜ ÇEYREK GSYİH-SON TAHMİN
 
ABD Perşembe günü üçüncü çeyrek ekonomi büyümesi son rakamlarını paylaşacak.
 
Verilerin 30 Eylül ile biten üç ayda ekonominin %3,3 büyüdüğünü onaylaması bekleniyor. İkinci çeyrekte %3,1 büyüdü.
 
Kişisel tüketim harcama enflasyon verilerini içeren {{ecl-234||kişisel gelir}} ve {{ecl-235||harcama}} raporları da ajanda da olacak.
 
Bu haftanın takviminde {{ecl-86||dayanıklı mal siparişleri}}, {{ecl-25||inşaat izinleri}}, {{ecl-222|| konut satışları}} da {{ecl-236||Philadelphia bölgesi imalat koşulları anketi}} gibi yer alacak.
 
Fed beklendiği gibi geçen hafta faiz oranlarını artırdı ve ağır ilerleyen enflasyon görünümünden dolayı 2018 2019 ek faiz artırımı kararlarını bıraktı.
 
Diğer yanda, vergi reformu yasamasıda ajanda da yer alanlar arasında. 22 Aralık tarihine kadar yasa koyucular vergi kodu revizyonunu yapmak için baskılıyor. Saray tasarıyı Perşembe oylayacak.
 
JAPONYA BANKASI POLİTİKA DUYURUSU
 
Japonya Bankası'nın Perşembe günkü iki günlük oran değerlendirmesi sonucu para politikasında değişiklik yapması beklenmiyor. İhracat ve özel sektör tüketimindeki artış ılımlı ekonomik gelişme ihtimalini artırdı.
 
Yine de, Japonya Bankası'nın güncel enflasyon öngörülerini kurması bekleniyor. Üretimi artırmak için kurumsal çabalar gibi faktörler ile durgun tüketici fiyatları bu kararda etkili.
 
Banka Yöneticisi Haruhiko Kuroda karar tartışması sonucu bir basın toplantısı düzenleyecek. Enflasyonun %2 üzerinde istikrara kavuşmasına kadar, Japonya Bankası'nın ultra gevşek politikasını çözeceğini piyasalara hatırlatacak.
 
Piyasa analistleri Japonya Bankası'nın kısa dönem oranlarını ve 10 yıllık tahvil getiri hedeflerini, en azından 2019 ikinci yarısına kadar değişmeden korumasını bekliyor. Pek çok ekonomist, 2018 sonunda veya sonrasında merkez bankasının teşvikte geri ölçeğe başlayacağına inanıyor.
 
İNGİLTERE ÜÇÜNCÜ ÇEYREK SON GSYİH RAKAMLARI
 
Ulusal Istatistik Ofisi Cuma günü üçüncü çeyrek İngiltere ekonomi büyümesi tahminlerini yayınlayacak.
 
Raporun, Temmuz-Eylül arası dönemdeki büyüme oranının bir önceki okumadan değişmeden, %0,4 olarak gerçekleştiğini onaylaması öngörülüyor. Yıldan yıla kıyasla, ekonominin ilk tahminden de değişmeden %1,5 büyüdüğü tahmin ediliyor.
 
İngiltere Bankası geçen hafta faiz oranlarını beklendiği gibi %0,5 seviyesinde tuttu. Politikacılar Brexit belirsizliği, düşük ücret büyümesi ve zayıf verimlilik gibi ekonomiyi tartan sorunlarla boğuşuyor.
 
Siyaset de yatırımcıların aklının bir köşesinde olacak. Başbakan May'in ayrılık şartlarını konuşarak gelecekteki ticaret ilişkisine dair bir çerçeve çizme konusunda AB'den bir anlaşmayı garanti altına almasının ardından Brexit'e dair gelişmeler merakla bekleniyor.
 
ALMAN IFO İŞ HASSASİYETİ
 
Ifo Alman araştırma enstitüsü Alman iş hassasiyeti raporunu Salı günü verecek. Piyasa oyuncuları endeksin bu ay 117,6'ya yükselmesini bekliyor. Bu değer tüm zamanların en yükseği.
 
Aylık endeks perakende, toptan, inşaat ve imalat sektöründeki yaklaşık 7,000 Alman firma ile yapılan bir ankete dayanıyor.
 
Ayrıca, euro bölgesi Pazartesi günü son enflasyon rakamlarını paylaşacak. Raporda Avrupa Merkez Bankası'nın %2'lik hedefi altında tüketici fiyatlarında %1,5 artışın onaylanması bekleniyor.
 
ECB geçe hafta kilit oranları korudu ve 2020 yılına doğru hedefinin altında kalacak olan enflasyon tahmini ile ihtiyaç halinde teşvik sağlanacağı kararına sadık kaldı.
 
KANADA BÜYÜME RAKAMLARI
 
Kanada aylık ekonomik büyüme rakamlarını Cuma günü paylaşacak. Verilerde, geçen ayın %0,2'lik büyüme rakamının ardından ekonomide %0,2 oranında genişleme görülmesi umuluyor.
 
GSYİH raporunum yanında, oldukça önemli enflasyon ve perakende satışlar verileri de dikkat toplayacak.
 
Kanada Bankası bu ay faiz oranlarını sabit tuttu ve gelecek yıl için faiz artırımı beklentilerini artırdı. Politikacılar, faiz oranlarını yeniden artırmadan önce NAFTA ile yeniden müzakere gibi kimi belirsizliklerin açıklığa kavuşmasını bekliyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma