Yeniden yapılandırmada yıl sonu hedefi ilk 3 ayda geçildi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında yılbaşından beri tahsil edilen tutarın 3 milyar 945 milyon lira olduğunu belirterek, "2018 yılı için yeniden yapılandırma kanunları kapsamında tahsil etmeyi beklediğimiz rakamı, ilk 2 taksitte geçtik. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

08.04.2018 Cuma 11:15

Güncelleme : 09.04.2018 Cuma 10:06

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA muhabirine, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına  ilişkin düzenlemelerin sonuçlarını değerlendirdi.

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7020 ve 6736  sayılı kanunlar kapsamında, söz konusu tahsilatların yüksek şekilde devam  ettiğine dile getiren Ağbal, "Yılbaşından bu yana tahsil edilen toplam tutar 3  milyar 945 milyon lira oldu. Bunun 1 milyar 700 milyon lirasını mart ayında  tahsil ettik." diye konuştu.

Yılın ilk 3 ayındaki tahsilatların, mükelleflerin, yeniden  yapılandırma ödemelerine büyük bir uyumla devam ettiğini gösterdiğini vurgulayan  Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımız borçlarını ödeme noktasında büyük bir hassasiyet  gösteriyor. Bunun için kendilerine teşekkür ediyorum. Yılbaşında tahmin ettiğimiz  bedelden çok daha fazlasını tahsil ettik. 2018 yılı için yeniden yapılandırma  kanunları kapsamında tahsil etmeyi beklediğimiz rakamı, ilk 2 taksitte geçtik.  Bu, şunu gösteriyor. Ekonomide canlılık devam ediyor, mükelleflerimizin işleri  iyi gidiyor ve vergi dairelerine olan yapılandırma borçlarını ödemekte uyum  gösteriyorlar. 2018 bütçemize bu yolla büyük destek veriyorlar. Nereden bakarsan  bakın 4 milyar lirayı ilk 3 ayda gelir olarak toplamışız. Bütün yıl için  öngördüğümüz rakamın şu anda üstündeyiz."

"CARİ DÖNEM TAHAKKUK TAHSİLAT ORANLARI DA SEVİNDİRİCİ"

Cari dönem tahakkuk tahsilat oranlarının da sevindirici olduğunu  anlatan Ağbal, bu yıl için ödenmesi gereken vergilerin de ödendiğini söyledi.  Ağbal, gerek gelir gerek kurumlar gerekse de katma değer ve özel tüketim  vergisinde, tahakkuk tahsilat oranlarının geçen yıl iyileştiğini, 2018'de de  iyileşmenin artarak devam ettiğini bildirdi.

Ağbal, bütçe gelir performansının da yılbaşındaki öngörülerin üzerinde  seyrettiğine işaret ederek, "2018 bütçesini yaparken öngördüğümüz bir vergi  geliri hedefi vardı. İlk 3 aya ilişkin rakamlar, bu vergi geliri hedefini  rahatlıkla aşacağımızı gösteriyor. 2018 yılı bütçesi, vergi gelirleri performansı  bakımından bütçede öngörülenden daha iyi gerçekleşecek. Bu, bütçe açığını aşağı  çekecek bir faktör. Gelir tarafında yakalamış olduğumuz olumlu performans, bütçe  açığını dengelemede önemli bir fayda sağlayacak." ifadelerini kullandı.

YATIRIM, ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAM GÜÇLÜ DEVAM EDİYOR

Ekonomik canlılığın sürmesinin vergi gelirlerine etkisine dikkati  çeken Ağbal, şunları kaydetti:

"Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam güçlü devam ediyor. İstihdamın  güçlü devam etmesi bize gelir vergilerinde önemli katkı sağlıyor, tüketimin canlı  olması dahilde alınan KDV'yi olumlu yönde etkiliyor. Kurumlar vergisi tahsilatı  çok iyi gidiyor. İşletmelerin 4. çeyrek geçici vergi beyannameleri çok iyi geldi.  ÖTV'de tüketimdeki canlılığa bağlı olarak vergi gelir artışı devam ediyor. Vergi  gelirleri performansı bütçe hedeflerinin üzerinde seyrediyor. Bu, bütçeye gider  tarafından gelebilecek riskleri dengeliyor. 2018'de de Türkiye güçlü kamu  maliyesi dengelerini sürdürecek. Bu yıl da bütçe dengelerinin korunmasına önem  vermeye devam edeceğiz."

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`