• Arzu Toktay

Ekonominin barometresinde zayıflama sinyali!

10.05.2016 Cuma 13:27

Çin politika yapıcıların 2016 Ocak ayında kalıcı ekonomik büyümeyi sağlamak adına aldıkları önlem paketleri etkisini kaybediyor ve Çin’e yönelik endişeler tekrar gündeme gelebilir. Politika yapıcılar önlem paketlerini genişletme konusunda temkinli, ekonomik verilerde bozulma piyasaları telaşlandıracak mı? Enflasyon verileri ardından perakende satışlar ve sanayi üretimi ile süreci gözlüyor olacağız. Nisan ayında Çin ekonomisi 45,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek güven tazelememiş görünüyor. Ancak dış ticaret kalemlerinde, ithalatta yüzde 10,9, ihracatta yüzde 1,8 gerilemenin piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde olduğunu hatırlatalım. Dış ticaret fazlasında artış ağırlıklı olarak ithalatta düşüşten kaynaklanıyor ve trendin devamı emtia piyasasında ileriye dönük baskı yaratabilir.

Emtia piyasasında en büyük ithalatçı konumunda olan Çin tarafındaki gelişmeler piyasa fiyatlamaları içinde önemli bir yer teşkil ediyor. Örneğin, geçtiğimiz hafta Çin’in Nisan ayı bakır ithalatının gerilemiş olması ile LME bakır fiyatları yüzde 4,8 değer kaybetti. Çin bakır ithalatı alt yapı yatırımları ve konut sektörü kaynaklı talep ile sene başından bu yana 1,88 milyon tona ulaştı. Piyasa işlemcilerinin Çin Yuan’ında değer kaybına karşı korunma amaçlı bakır alımlarını öne çekmeleri de talebi destekledi. Ancak, Mayıs ayı ile beraber mevsimsel olarak Çin’de bakır talebinin yavaşladığı bir döneme giriliyor ve piyasa işlemcilere arbitraj olanağı sunmuyor. Ayrıca LME ve Shangai bakır stokları artıyor, talep tarafında canlanma görene dek bakır fiyatları daha düşük seviyelere çekilebilir. Ekonominin barometresi bakır fiyatlarında düşüşün derinleşmesini, küresel ekonominin büyüme çabaları boşa gidiyor algısı yaratacağından piyasa negatif görüyoruz. Bakır küresel ekonomik büyüme konusunda temkinli, Çin’de önlem paketlerinin azalan etkisi ile veriler bozulabilir.



Diğer tarafta, Dünya’da yirmi üç kritik rota üzerinden kuru yük gemileri ile taşıma maliyetini gösteren Baltık Kuru Yük Endeksi  Şubat ayından bu yana dört yüz puan yükseldi. Çin ekonomik aktivitesinde canlanma endeksteki yukarı yönlü harekette en önemli faktör ancak nereye kadar? Kuru Yük Endeksinde Nisan ayı zirvesinden geri çekilme, emtia talebinde ve nihayetinde fiyatlarda düşüş anlamına gelir.  Önümüzdeki aylarda, Çin başta olmak üzere gelişen ülkeler kaynaklı talebin yanında, Baltık Kuru Yük Endeksi’nin yönü emtia piyasası için kritik ve takip ediyor olacağız.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER/ ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

Yazarın Önceki Yazıları