• Emre Özgüven

Hisse geri alımları neden arttı?

08.01.2016 Cuma 10:35

Son dönemde hisse geri alım haberlerinin çoğaldığını görüyoruz. Öncelikle belirtmemiz gereken, hisse geri alım kararının gerek olup olmadığının değerlendirilmesi ve geri alım kararının alınmasının şirketin tasarrufunda olduğudur. Peki şirketleri böyle bir karar almaya iten nedenler neler olabilir?

NEDEN HİSSE GERİ ALINIR?

* Şirketlerin hisse geri almasının belki de en önemli sebebi, şirket hisselerinin piyasada düşük değerlendiklerini düşünmeleri ve fiyatı yükseltmek için bazı hisseleri piyasadan geri çekmek istemeleridir.

* Hisse fiyatını arttırmak,

*Hissedarlarına nakit dağıtmak,

* Hisse başı kazanç,

* Öz sermaye karlılığı gibi finansal oranlarını dengelemek,

* İleride şirkete daha fazla getiri sağlamak,

* Hissedarlara güven aşılamak

* Piyasalara şirketin finansal geleceği ile ilgili mesaj vermek,

* Hisse senetlerinin borsada işlem gördüğü ortamlarda rakip firma veya kişiler şirketin kontrolü sağlayacak düzeyde hisse senetlerini rahatlıkla alabilir. Bu gibi durumlarda şirket tarafından kendi hisselerinin geri alınması dolaşımdaki hisse senetleri sayısını azaltarak böyle bir imkan veya tehlikeyi ortadan kaldırabilir.

HİSSE GERİ ALIMLARI NE ZAMANA KADAR DEVAM EDER?

Şirketler, hisse geri alımları yoluyla piyasaya mesaj vermek isterler. Bu mesaj, özetle şirketin gelecek görünümünün iyi olduğu ve yatırımcıların şirkete yatırım yapmaya devam etmelerinin doğru olacağı şeklindedir. Piyasada açıklanan hisse geri alım duyurularına ilk olarak genellikle pozitif tepki gelir. Özellikle firmalar hem piyasanın dikkatini çekerler hem de hisse fiyatlarının yükselmesini sağlayıp düşük değerlenme problemini aşmaya çalışırlar. Bu nedenle hisse geri alımlarının firmaların piyasada düşük değerlenmeye devam ettiği sürece bu gidişatı değiştirmek için başvurabilecekleri bir metot olarak önümüzdeki dönemde de sık sık uygulanabileceğini söyleyebiliriz.

YATIRIMCILAR BU HİSSELERE NASIL YAKLAŞMALI?

Yatırımcılar geri alımı yapılan hisseleri mutlaka çok iyi araştırmalı, bu hamlenin piyasanın ilgisini uyandırmak için mi, finansallarına olumlu yansıması için mi yoksa hisselerin piyasada değerinin altında fiyatlandığı düşünüldüğü için mi yapıldığını araştırarak karar vermeleri en sağlıklı sonuçları almalarını sağlayabilir.

ABD’DE HİSSE GERİ ALIMI..

2010 yılından bu yana 3.000’den fazla firma üzerinde çalışılmış ve bunların %60’ının hisse geri alımı yaptığı sonucuna varılmış. 2014 mali sonuçlarına göre ise bu şirketlerin geri alım harcamalarının birleştirilmiş net gelirlerini aştığını görüyoruz. 2014 yılında hisse geri alımları net gelirlerini aşan Apple, Intel, Pfizer, Pepsico, Mcdonald’s, AT&T, Oracle, Philip Morris,

Coca Cola gibi dünyanın önde gelen firmaları yer almaktadır. Exxon Mobil, Microsoft, Wal-Mart Stores, Hewlett Packard gibi firmaların ise hisse geri alımlarında net gelirlerini aşmadığını görüyoruz.

Emre Özgüven /www.destekmenkul.com/ 
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

 

Yazarın Önceki Yazıları