• Dr. Pelin Yantur

Bitcoin’in ağır kayıpları

05.02.2018 Pazartesi 11:23

Kolay şekilde zenginleşme arzusuyla çıkıldı bu yolculuğa. Hevesliydi yatırımcılar. Aile yemeklerinde, iş sohbetlerinde hatta anneanne- torun sohbetlerine kadar girmişti malum yatırım aracı. Talep arttıkça artıyordu bu araca. Bunun sonucunda da değeri yükseldikçe yükseliyordu. Ne de olsa sınırlıydı. Fakat ben arkasında bir devlet veya bir kurum olmayan bu araca karşı oldum olası uzak durdum. Daha önceki yazmış olduğum “Anneanneciğim sende mi Bitcoin alacaksın?” ve “Bitcoin sana ne oldu?” yazılarımda da bu durumu anlatmaya çalıştım. İlk yazdığım yazıda Bitcoin değer kaybetmeye başlamıştı. 20.000 dolar seviyesinden 16.500 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Üzerinden sadece beş gün geçti ki daha da değer kaybetti ve 13.950 dolar seviyesine kadar indi. Şimdi ise baktığımızda %50’den fazla değer kaybetmiş durumda... Durumu daha net ortaya koymak adına hazırlamış olduğum 4 saatlik grafiğimizi inceleyebiliriz.



Hepimiz biliyoruz ki bu iştah kabartan fakat risklerle dolu yatırım aracı 300 dolar seviyesinde giriş yapmıştı piyasalara. Zamanla talebi arttıkça arttı. 20000 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Zirve yükselişten sonra ise iniş hızına yetişemedik bir türlü. Bugün bakıyoruz ki 8280 dolar seviyesine gelmiş durumda. Grafiği analiz edecek olursak, 11 Kasım 2017 tarihinde 5290 dolar seviyesinden başlayarak 20000 dolar seviyesine kadar geldi Bitcoin. Soluksuz bir yükseliş yaşadı. Kasım ayında başlayan bu araçtaki yükseliş tekrar inişe geçti ve günümüzde yaklaşık 8000 dolar seviyelerinde yer aldı. Yani sonuç olarak kocaman bir risk ile karşı karşıyayız.  Evet, tekrar 20000 dolar seviyesine de gelebilir 5200 dolar seviyesine de inebilir. Güvensiz ve riskli görünmüyor mu sizce de?

Bunun yanında sadece Bitcoin değil diğer kripto para birimleri olan Ripple ve Ethereum da değer kaybetti. Ethereum son bir hafta da yaklaşık yüzde 20 değer kaybederken, Ripple yaklaşık yüzde 30- 35 seviyesinde değer kaybetti. Konu hakkında günden güne spekülasyonlar artıyor da artıyor... Siber saldırı, güvenlik problemi mevcut iken olası düzenlemeler ve devlet müdahaleleri de bu aracı etkiliyor haliyle. Güney Kore, Japonya Merkez Bankası, Avrupa Birliği Komisyonu kripto paralarının riskleri ve eksiklikleri konusunda yatırımcıları uyarmıştı. Çin ve Hindistan bu konuda düzenleme getireceğini söylüyor. Şimdi ise bir yasak da ABD’den geliyor. ABD’li üç bankanın kredi kartıyla Bitcoin ve diğer kripto paraların satın alımıyla ilgili getirdiği yasakla karşı karşıyayız. Zenginleşme veya daha da zenginleşme arzusunu taşıyan yatırımcılar iştah kabartan bu araca karşı mesafeli durma zamanı gelmedi mi hala sizce de?

Yazarın Önceki Yazıları