• Rıdvan Baştürk

FOMC’yi geride bıraktık, şimdi iç dinamiklere odaklanma zamanı...

22.03.2018 Perşembe 11:55
Son dönemde piyasaların merakla beklediği FOMC toplantısını geride bıraktık. Bu toplantıyı kısaca özetlemek gerekirse, ABD Merkez Bankası (Fed) beklenildiği gibi faizleri %1.50’den %1.75’e taşıdı. Makro projeksiyonlarda ise büyüme tarafında yukarı, işsizlik oranı tarafında ise aşağı yönlü revizeler var. PCE enflasyon tarafında ise kaya değer bir revizyon yok. Vergi reformu ve hükümet harcamalarının ekonomik büyümeyi destekleyeceğine dair görüşler ön planda yer almaya devam etti. 
 
Asıl önemli nokta faiz beklentilerinin nerelerde oluşacağıydı. Üyeler bu yıl için 2 faiz artırımı daha beklerken, 2019 beklentileri 2’den 3’e, 2020 beklentileri ise 1’den 2’ye yükseltildi. Fed Başkanı Powell’in büyümenin yüksek seyretmesi durumunda sıkılaşmanın da hızlanabileceğini söylemesi önemliydi. Kısacası, büyüme ve enflasyon tarafında beklenenden hızlı bir ivme yakalanırsa bu yıl 3 faiz artırımı daha yapılması muhtemel gözüküyor. Zaten FOMC üyeleri arasında da bu konuda ayrışmalar mevcut. 
 
Kısacası, dün gerçekleştirilen FOMC toplantısının piyasalarda dengeleri bozmadığını söyleyebiliriz. Bundan sonraki süreçte iç dinamiklere odaklanmak gerekecektir. Özellike ABD  ve AB ile olan ilişkilerin gidişatı, enflasyon, cari açık ve kurdaki gelişmeler TL varlıklar üzerinde etkili olacaktır. Enflasyonun çift hanelerde kalması, kurda son dönemde yaşanan yükselişin enflasyonun tek haneye inme olasılığını azaltması ve cari açıktaki yükseliş TL’nin son dönemde kırılgan olmasına neden oldu. Diğer yandan erken seçim gibi beklentilerin oluşması da yine TL varlıklar üzerinde etkili olabilir. 
 
Teknik seviyeler....
 
BIST-100’de kritik eşik 115.000 olarak ön plana çıkıyor. Bu bölge üzerinde kalındığı sürece teknik görünümde bozulma olmayacaktır. 115.000 altına sarkılması durumunda satış baskısı oluşabilir. Yukarıda ise 119.000-120.000 bandı mevcut durumda tepe bölgeler olarak değerlendirilebilir ve kar al stratejisi uygulanabilir. 
 
Dolar kurunda ise geçen hafta başında gelen kırılmanın ardından sert yükselişler görüldü. Bu aşamada 3.89 önemli bir destek bölgesi. Bu seviye altında kalıcılık sağlanmadığı sürece kurda da kuvvetli bir düşüş olma ihtimali zor gözükmekte. Yukarı yönlü hareketlerin devamında ise tarihi zirve olan 3.98’e doğru yaklaşıldıkça kar satışları beklenebilir. 
Yazarın Önceki Yazıları