• Seda Yalçınkaya

Türk varlıklarını bu hafta neler bekliyor?

21.01.2019 Pazartesi 11:36
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda Fed Başkanlarının açıklamaları ile ılımlı havanın devam ettiğini izledik. ABD endeksleri tepki yükselişini sürdürürken, küresel risk iştahının olumlu etkileri ile başta BIST 100 endeksi olmak üzere piyasada yukarı yönlü hareketler izlendi. BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 7.4 değer kazandı. Yurt dışından olumlu rüzgârın esmeye devam etmesi bizi daha da destekleyebilir. Her ne kadar son iki haftadır ABD endekslerinde yükseliş potansiyelinin sürdüğünü izlesek de teknik olarak halen haftalık ortalamalarının altında hareket sürüyor. Bu noktada, şimdilik ABD endekslerinin tepki yükselişi sınırı içerisinde olduğunu düşünerek özellikle ABD hükümetine yönelik haber akışlarına karşı hassas olmakta fayda var.

Bir aya yakın süredir ABD hükümeti kapalı

Geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankası Eyalet Başkanlarının açıklamalarına tanık olduk. Fed Başkanları, Fed’in sabırlı olmasına yönelik ağız birliği yapmış durumdalar. Piyasalar ise bu durumu 2019 yılında iki faiz artırımından daha az faiz artırımı olabileceği yönünde okuyor. Bu durum gelişmekte olan ülke piyasaları için olumlu. Ancak küresel piyasalarda global büyüme endişeleri kalıcı bir şekilde bitmiş değil. Bununla birlikte ABD hükümetinin yaklaşık bir aydır kapalı olması piyasaları huzursuz ediyor. ABD Başkanı Trump, Meksika duvarında oldukça ısrarcı ve duvar örülmeden hükümetin kapalı kalacağı konusunda inatçı görünüyor. Trump, Demokratlara, içerisinde birçok başlığın bulunduğu yeni bir plan hazırladığını söyledi. ABD Başkanı yeni planla ilgili yasa tasarısının bu hafta içinde Senato gündemine geleceğini ve her iki partinin de bu plana destek vermesi gerektiğini savundu. Başka bir değişle bu konu ile ilgili gidişat küresel piyasadaki risk iştahını şekillendirebilir.

Bugün ABD piyasaları Martin Luther King Günü nedeniyle kapalı olacak. Dolayısıyla, finansal piyasalarsa sekin bir gün olması beklenebilir. Bununla birlikte Euro Dolar karşısında zayıf bir seyir verirken 1.13 ana destek seviyesi altına geçmiyor. Ons altın 1298$ direnç seviyesinin üzerine yerleşmekte zorlandı ve haftanın son gününde teknik olarak önemli bulduğumuz 22 günlük ortalamasına doğru geri çekildi.

On altın 1280$ seviyesi üzerinde kalmakta zorlanması halinde yükseliş hızına bir süre ara verebilir.

TCMB piyasalara güven verdi

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankasının para politikası toplantısı kilit bir rol oynuyordu. Piyasa beklentisi faizlerde her hangi bir değişiklik beklemezken, enflasyon görünümünden bağımsız olarak erken bir faiz indirimi ihtimali de konuşulmaktaydı. Merkez Bankası faiz karar metninde sıkı duruşunu sürdüreceğine yönelik sinyalleri vermeye devam etmesi Türk varlıklarının küresel piyasalarda yaşanan ralliye katılmasını destekledi. Bu hafta Çarşamba günü PPK toplantısının özeti yayımlanacak. Ancak piyasanın var olandan farklı bir tepki vermesini beklemiyoruz.

Borsa

Borsa endeksi geçen hafta %7.4 yükseliş gösterirken, özellikle bankacılı endeksindeki performans ön plana çıktı. Geçen hafta bankalar oldukça hızlı koştu ve %14.2 yukarıda bir performans sergiledi. Buna karşın bu performans yaşanacak gelişmelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle bu tarafta kar realizasyonlarının olabileceğini belirtmekte fayda var. 
Sanayi tarafında geri planda kalmış demir – çelik sektörü hisselerinde ucuz kalmanın vermiş olduğu cazibe dikkat çekiyor. Bununla birlikte cam ve telekomünikasyon sektörlerinde ilginin sürdüğünü izliyoruz.

Endeks Teknik Seviyeler

BIST100 endeksi geçtiğimiz hafta 50 günlük ortalamasını yukarı yönde kırdı ve teknik olarak güçlü bir performans sergiledi. Gelinen noktada Bist 100 endeksinin 50 haftalık ortalamasına denk gelen 99400 seviyesinin de üzerinde bir performans sergilemesi ve bu seviyenin üzerini mesken edinmesi endeksin genelinde uzun soluklu bir yükseliş performansını başlatabilir.

Buna karşın endekste kar satışlarının olabileceğini belirtmekte fayda var. Teknik olarak 99400 seviyesi yakınlarında temkinli olunması faydalı olabilir. Buna karşın endekste kısa pozisyon durulması açısından uygun bir ortam yok. Gevşeme yönlü eğilimlerin alım fırsatı olarak kullanılması teknik anlamda uygun bir strateji olabilir. 2018 yılı 4. Çeyrek bilanço dönemi yaklaşıyor ve hisse bazlı beklentilerin fiyatlara yansıdığını izleyebiliriz.

Dolar

DolarTL’de şu an teknik olarak sakin bir seyir izlendiğini söylemekte fayda var. Günlük teknik ortalamalarına çok yaklaştı. Özellikle 200 günlük ortalaması 5.31 seviyesine denk gelmekte. Kur bu seviye üzerinde kalmaya devam ettiği sürece yukarı yönde atak yapma isteğini sürdürecektir. Buna karşın şimdilik 5.40 – 5.50 bandında alımların sınırlı kaldığını izliyoruz. Kur 200 günlük ortalamasının altına geçmesi ve yerleşmesi halinde kısa pozisyonlar için uygun bir ortam oluşabilir. Ancak şimdilik dar bir bant aralığındaki sıkışmanın devam ettiğini belirtelim.

Önemli Gelişmeler

21-25 Ocak tarihlerinde, Dünya Ekonomik Forumunun Davos'ta gerçekleşmesi bekleniyor. Dolayısıyla dünya liderlerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. ABD’de Perşembe gününe kadar önemli bir veri bulunmuyor. Perşembe günü özel sektörün genişlemesini temsil eden PMI rakamları ile Cuma günü dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklanacak. Hafta genelinde Euro Bölgesinden veriler takip edilecek ancak en önemi gündem maddesini Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantısı oluşturacak. Para politikasında bir değişiklik beklemiyoruz ancak ECB Başkanı Draghi’nin faiz kararı sonrası yapacağı açıklamaları önemli buluyoruz.
Yurt içerisinde ise Çarşamba günü Ocak ayını yansıtan Türkiye tüketici güveni ve PPK toplantı özeti takip edilecek. Cuma günü Türkiye sanayi üretimi ile kapasite kullanım oranı piyasaların dikkatinde olacak. 
Yazarın Önceki Yazıları