Altın tahviline yatırımcı hücumu

Hazine ilk defa kurumsal yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Hazine’nin yaptığı altın tahvili ihracına rekor miktarda talep geldi.

28.02.2019 Cuma 07:51

Güncelleme : 28.02.2019 Cuma 10:32

Mithat Yurdakul / Milliyet

Hazine ilk defa kurumsal yatırımcıya yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Altın tahviline yönelik rekor sayılabilecek talep geldi. Toplamda 26.2 ton altın toplandı.

25 Şubat’ta gerçekleştirilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yeni finansal araçların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu gündeme gelmişti. Bu kapsamda, 2012’den itibaren yurt içi ve yurt dışı piyasada kurumsal yatırımcılara yönelik kira sertifikası ihraçları yapılıyordu. 2017’den itibaren ise bireysel yatırımcılara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları gerçekleştiriliyor. Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması ve yurt içi tasarrufların artırılması amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 27 Şubat 2019 valör tarihli olarak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.

ALTIN SERTİFİKASI

Kurumsal yatırımcılara yönelik olarak yapılan ihraç neticesinde, 24,3 ton altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihraç edildi. Yaklaşık 1,9 ton altın karşılığı da altın tahvili ihracı gerçekleştirilerek yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde 26,2 ton altın rezervlere kazandırıldı.

İHRAÇ DEVAM EDECEK

Özellikle emeklilik ve yatırım fonlarının portföylerinde bulunan ve yatırıma yönlendirilmemiş altınların belirli bir getiri ile tahvil ve kira sertifikasına yönlendirilmesi ile bu senetlerin, söz konusu fonların getirilerine olumlu katkı sağlayarak yatırımcıların sermaye piyasası araçlarına katılımını teşvik edeceği öngörülüyor. Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla önümüzdeki dönemde de senetlerin ihracına devam edilmesi bekleniyor.

KARŞILIĞI KÜLÇE ALTIN

Bakanlıktan daha önce yapılan açıklamaya göre, senetlerin ihracı, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası (KMKTP) üyesi bankalara doğrudan satış yöntemiyle gerçekleştirildi. Altın Tahvilleri ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları, “Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ” kapsamında Borsa İstanbul tarafından belirlenen niteliklere uygun olan Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) Sertifikalı 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe altınlar karşılığında ihraç edildi. Yatırımcılara valör tarihinde 1000/1000 saflıktaki 1 gram altın için 1 tahvil/kira sertifikası, 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe altın karşılığında 995 tahvil/kira sertifikası ihraç edildi.

 


"
En Çok Okunan Haberler

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

Altın fiyatlarında son durum ne?

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?

Borsa güne yükselişle başladı