Yabancıların iştahı kabardı!

Rüzgar tersine döndü. Bir önceki hafta yabancıların hisse senedi değeri 258,9 milyon, DİBS değeri ise 554,8 milyon dolar artarken, geçen hafta da artış sürdü ve yabancılar yarım milyar doalrlık alım gerçekleştirdi.

03.03.2016 Cuma 14:30

Güncelleme : 03.03.2016 Cuma 17:54

UZMANPARA

Yabancı yatırımcılar tarafından son 5 yılda Borsa İstanbul'a 5 milyar dolar para girişi sağlanırken, geçen yılki frenin ardından ilgi tekrar artıyor. Bir önceki hafta yabancıların hisse senedi değeri 258,9 milyon, DİBS değeri ise 554,8 milyon dolar artarken, geçen hafta da artış sürdü.

Yurtdışında yerleşik kişilerin piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak hesaplandığında geçen hafta hisse senedi değerinde 269.4 milyon, DİBS değerinde 187,0 milyon dolar artış gözlenirken, repo değerinde ise 52,7 milyon dolar gerileme yaşandı. Özel sektör tahvil ve bonolarında ise 1,6 milyon dolar yükseliş gözlendi.

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, konuya ilişkin UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Ocak-Şubat dönemi yoğun bir takvime işaret ediyordu. Bu dönemde kur hareketi lira cinsi varlıklara olumlu olarak yansırken, bu hafta piyasalarda oluşan risk pozitif durum da bu eğilimin korunmasını sağladı. Son dönemde ihaleler iyi geçti, bunun tahvil faizine de yansıdığını görmekteyiz.

RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Gelişmekte olan ülkelere artan risk iştahıyla beraber fon akımları kısa dönemli artış gösterdi. Bu dönemde Türk CDS’i de yeniden 300 baz puan altına geriledi. Yabancı yatırımcı son 2 haftadır hisse senedinde alıcılı, borçlanma araçları piyasasında da son 4 haftadır yabancı alımları söz konusu. Yabancıların hisse senedi stoku ve DİBS stoku da 2016’nın en yüksek seviyesine ulaştı. Risk algısının düşük kalması veya stabil kalması bu alımları devam ettirebilir, özellikle önümüzdeki hafta Avrupa Merkez Bankası’nın güçlü bir parasal genişleme açıklaması b anlamda pozitif bir durum yaratır."
 

"
En Çok Okunan Haberler

Apple hisseleri yükseldi

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti