• Batur Asmazoğlu

Çin`in Devaluasyonu Ne Demek?

12.08.2015 Cuma 09:05

Çinli Yetkililer küçük de olsa bir devaluasyon ile piyasayı şaşırttı. 1.9% luk hareket son 2 yılın en yüksek Dolar Yuan kurununun açıklanması ile ortaya çıktı. Yetkililer bunun tek seferlik bir hareket olduğunda  ve reel kurun değerlenmesine karşı yapıldığında ısrar ediyor.  Aynı anda itfası gelen 85 Milyar Yuanlık rapo ve bonoya karşılık piyasaya 7 günlük repo operasyonu ile 50 Milyar Yuan enjekte  edildi.
Dolar hem Yuan hem de diğer para birimlerine karşı değer kazanırken aslında Yuan ticaret ağırlıklı döviz kuruna bakıldığında aslıdna değer kaybediyor. Bu hareket ciddi düşük  ihracat ve tarım dışı enflasyon dataları sonrasında geldi.Bu hareketten 3 değişik sonuç çıkabilir.

İlki Çin ekonomisinin kendisiyle ilgili. Çin’in ihraç mallarında kendi yarattığı değerlerin 30% un altında olduğu düşünülürse bu hareketin Çin’in ihracatına katkısı sınırlı olacaktır. Çin’in yapısı düşünüldüğünde devaluasyon başka parasal genişleme önlemleri ile dengelenmek zorunda kalacak gibi, örneğin belki bir faiz indirimi veya rezerv karşığı indirimi.

Çin’in hareketi son dönemdeki gelişmelere bri tepki olarak gelmiş olsa da, panik veya zayıflıktan dolayı gelen bir hareket gibi durmuyor. Kendi içinde piyasa bir nevi güven oyu almış oldu denebilir. Görüldüğü kadarı ile Çin, Dolar borçlanmış kurumsal şirketlerini korumak için de extra bir adım atacak gibi durmuyor.

İkincil etki emtia piyasalarında, Yuan’daki düşüş ilk aşamada emtia fiyatlarında bir düşüşü beraberinde getirdi. Ciddi kayıplar olmasa da endustriyel metaller ve enerjide bir miktar düşüş oldu. Altın ise 0,8% kadar yukarıda.

Üçüncü etki ise finansal piyasalarda. Dolar bloğu ve gelişmekte olan piyasalar bu hareketin ağırlığını sabah hissetti. Emtia para birimleri 1% kadar aşağı gelirken, Avustralya Doları 0,7300 üstünde kalarak nispeten bir resistans gösteriyor. Kanada doları ise ilk aşamada değer kazanırken şimdi yine 1,3100 lere doğru değer kaybetti. Avro ve Sterlin sabah saatlerine düşüş ile başlarken gün içinde toparlanarak dünkünden yüksek seviyelere geldi. Çoğunlukla offshore Yuan’da açılmış olan Avro Yuan pozisyonlarının kapatılması bu harekette etkili oldu. Global piyasalarda tahviller değer kazanırken 10 yıllık Amerikan faizi 2.0500% lere kadar geriledi. Avrupa ve Ingiltere faizleri de 15-20 baz puan arası düşüşte. Yunanistan’ın parlemontada oylanacak taslak zneimi hazırladığı ve Cuma’ya kadar oylamaya sunacağı haberleri ise Yunan tahvillerinin değer kazanması için yeterli oldu.

Bazıları dolardaki değer kaybını Amerikan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fischer’ın kuvvetli iş rakamlarındansa düşük enflasyondan bahsetmesine bağladı. Bizim düşüncemiz aslında bunun Fisher’ın stilinden ve Philips eğrisine, yani düşük işsizliği zaman içinde enflasyonu tekrar tetikleme gücüne inancından kaynaklanıyor. Enflasyondaki zayıflığın genel olarak dönemsel olduğundan da bahsetti. Çin Merkez bankası yaptığı değişikliğin yanı sıra, Yuan’ın günlük harketlerinde bazı yöntemsel değişiklikler de yaptı. Bunların belki en önemlisi, Yuan’ın artık bir önceki kapanış baz alınarak ve diğer para birimlerine belli bri oranla hareket edeceği. Çin para birimini yavaş yavaş dünyada kullanılır bri hale getirmek için attığı adımlara böylece bir yenisini eklemiş oldu.

Batur Asmazoğlu / http://www.investaz.com.tr/
InvestAZ Fon Yöneticisi

Yazarın Önceki Yazıları