• Tuncay Turşucu

Güvercin ama ekonomiye yönelik zayıf beklentiler

20.12.2018 Cuma 10:15
ABD Merkez Bankası Fed faizlerini beklendiği yönde 25 baz puan arttırarak %2.25-2.50 aralığına yükseltti. Faiz artırımının piyasalar için sürpriz niteliği yok. Projeksiyonlara bakıldığında 2019 yılında beklenen 3 faiz artışı beklentisi, 2 ye düşmüş durumda. Yani daha az faiz artışı beklentisi resmi şekilde oluşmuş durumda. Büyüme beklentisinde 2019 için %2.5’den %2.3’e ve Çekirdek PCE enflasyon beklentisinde ise %2.1’den %2’ye aşağı yönlü bir revize var. İşsizlik beklentisi %3.5 seviyesinde aynı kalmış durumda. Genel olarak beklentiler güvercin bir görünüme sahip. Ancak ekonomiye yönelik yavaşlama beklentileri ön plana çıkmış.

Karar metninde işsizlik oranının düşmesine yönelik ifade, düşük seyrediyor şeklinde değişmiş. Bu güvercin olarak alınabilir. İkinci paragrafta ekonominin genel olarak dengelendiğini ifade ediyor. Diğer yandan global ekonomik ve finansal gelişmelerin ve bunların ekonomiye etkilerinin yakından izleneceğini bildirmiş. İkinci paragrafta önemli bir değişiklik olduğu net. Burada küresel gelişmelere daha fazla bakılacağı sonucu çıkıyor. Fed burada küresel ekonomik görünüme yönelik bir belirsizlik içerisinde.

Piyasalar Kararı Beğenmedi

Genel olarak hem karar metni hem projeksiyonlar açısından güvercin bir Fed olduğunu söylemek mümkün. Ancak piyasalar bu durumdan fazla olumlu etkilenmedi. Dow Jones endeksi karar sonrasında satışlara gerilerken, EUR/USD paritesinde ise 1.1420 sınırından 1.1388 seviyesine doğru gerileme oluştu. Başka deyişle sanılanın aksine dolar pozitif bir fiyatlama oldu ve hisse piyasaları bu karardan fazla hoşlanmış değil.

Bu ifadeler piyasalarda Fed’in bu tonlamasından 2019 yılında ekonominin daha fazla yavaşlayacağına yönelik beklentileri güçlendirmiş olabilir. Bu beklentiyle hisse piyasasında satışlar etkili oluyor diyebiliriz. BIST100 için çok olumlu bir gelişme değil. 2.paragraftaki değişiklik aslında TL varlıklar için iyi bir haber ancak küresel ekonomik görünüme yaptığı vurgu baskı yaratabilir. Dolar/TL kurunda ise buna paralel 5.30 seviyesine yükseliş görülüyor. EUR/USD’daki düşüş TL içinde negatif etki yarattı ve kurda yükseliş var. Bu hareketler şimdilik geçici olabilir. Ancak Dolar/TL kurunda yukarıda 5.50 sınırının önemi devam ediyor. Bu sınır üzerine yerleşme olmadıkça yukarı hareketin kalıcı olmasını beklemiyoruz. Borsa endeksi içinde 94500 seviyesinin üzerine yükselmedikçe kalıcı bir yükseliş olmayabilir. Borsa yarın kar satışları ile gerileyecek görünüyor.

Sonuç olarak piyasalar daha az faiz artışından daha çok, ekonomideki yavaşlama beklentilerini ön plana çıkarmış bulunuyor.

Yazarın Önceki Yazıları