• Tuncay Turşucu

Haftaya bakış

18.02.2019 Cuma 14:31

Geçen hafta Borsa endeksi 105000 sınırını zorlamasına karşılık bu seviyeden gelen kar satışları ile haftayı 102715 seviyesinden kapadı. Hafta içerisinde 100600 seviyesinde izlediğimiz kritik destek test edildi ancak bu seviyeden gelen tepkilerle hafta kapanmış oldu. DolarTL kurunda ise 5.32 seviyesinin üzerine yükseliş olsa da fazla kalıcı olamadı. TCMB’nin sıkı duruş mesajları yine devam etti.

Global piyasalarda ABD borsaları pozitif seyrini korumayı sürdürüyor. Avrupa borsalarında ise tepki yükselişleri geldiğini izledik. Gelişmekte olan ülke borsalarında ise Rusya ve Hindistan borsalarındaki satışlar dikkat çekici olurken, BIST100 endeksini de Rusya borsasındaki satışların etkilediğini düşünüyoruz. Hafta biterken Rusya borsası da BIST100 endeksi gibi tepki yükselişi ile haftayı kapadı.

İçeride gelen Aralık ayı sanayi üretim verisi ekonominin son çeyrekte beklentilerden fazla daraldığını gösteriyor. Bu veriler ekonomide son çeyrekte küçülmenin %4 seviyelerinde olabileceğini, 2018 yılında ise %2 gibi beklentilerin altında bir büyüme ile kapatabileceğini göstermekte. Bugüne kadar gelen öncü verilerde 2019 yılının ilk çeyreğinin zayıf kaldığını gösterirken, 2019 büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar şimdiden başladı bile. Cari açıktaki düşüş ise rakamsal olarak olumlu ancak düşüşün nedeni ekonomideki durgunluk ve küçülme olarak öne çıkıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise beklentilere paralel not görünümünde ve kredi notunda değişiklik yapmadı. Bunun piyasalar üzerinde etkisinin olmasını beklemiyoruz.

TCMB Cumartesi günü TL zorunlu karşılıklarda 1 yıl vadeli mevduat ve 3 yıl vadeye kadar yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranını 100 baz puan, diğer vadelerde 50 baz puan indirdiğini bildirdi. Bu adımla piyasada TL likiditesinin artması hedeflenmiş görünüyor. Ancak ne miktarda bir TL likiditesi açığa çıkacak belirtilmemiş. TCMB piyasada bir sıkışıklık olduğunu düşünmüş olabilir. Açığa çıkan TL’nin kredi vermeye yönelik bankaların kapasitesini arttırmak hedeflenmiş olabilir.

Gelecek hafta içeride Salı günü şubat ayı tüketici güveni ve Cuma günü Şubat ayı kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim güven endeksi verilerini alacağız. Her üç veri ilk çeyrek büyümeye yönelik öncü gösterge niteliği taşıması açısından önemli. Dışarıda ise Salı günü Fed tutanakları beklenecek. Powell’ın Fed akşamı konuşması ve verdiği mesajlardan sonra fazla etkili olacağını düşünmüyoruz. Çarşamba günü hem Avrupa hem ABD şubat ayı PMI verileri gelecek. Bu verilerde ABD-Çin ticaret görüşmelerinin ortasında küresel resesyon konusunda net olmasa da fikir verici olabilir.

Yine hafta genelinde ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik haber akışları ve ABD ve Türkiye piyasalarında açıklanacak bilançolar izlenecek.

Borsa

Borsa endeksinin 100600 üzerinde kaldığı sürece soluklanma sürecinde olduğu ve büyük resimdeki olumlu görünümü koruduğu düşüncesini koruyoruz. Buna karşılık 100600 seviyesinin altına gerileyen ve bu seviyenin üzerine yükselmekte ilerleyen birkaç günde bir daha başarılı olamayan bir endeks için bu düşüncemiz değişecek ve olumlu görünümün bozulduğunu düşüneceğiz. Endekste 101800 ve 100600 seviyelerini destek olarak izlerken, 103300 ve 106000 seviyeleri direnç seviyelerimiz. Endeksin 103300 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda ilerleyen günlerde 106000 direncini geçme şansı artacaktır. Geçen hafta bunu başaramadık ve ardından satışlar derinleşmişti.

Kısa vadeli alım satım yapan yatırımcılar bu destek ve direnç bölgelerinde alım satım yapabilirler. Uzun vadeli borsa yatırımcıları ise 100600 endeks seviyesini stop loss olarak kabul ederek pozisyonları tutmaya devam edebilirler. Daha sakin uzun vadeli yatırımcılar ise 99000 seviyesini stop loss alabilirler. İlave alım yapmak için endeksin 106000 direncini geçtiğini beklemek doğru olabilir.

12 aylık bilançoların açıklanıyor olması beklenti sonrasında kar satışlarının artmasına neden oluyor. Bu borsa endeksinde dalgalanmalar yaratıyor. Demir çelik sektöründe gelen bilançolar karlılığın düştüğünü ve 2019 1.çeyrek dönem için beklentilerin zayıflamasına neden olmuş durumda. EREGL, CEMTS, ERBOS gibi şirketlerdeki son çeyrek veriler zayıf kalırken, ISDMR daha güçlü görünüyor. TOASO, FROTO ve TTRAK sonuçlarının zayıf gelmesi ve şirketin 2019 yılına yönelik oldukça zayıf beklentilere sahip olması sektör hisselerinde baskıya neden olmakta. Ancak bu sonuçların büyük kısmının geçtiğimiz aylarda büyük ölçüde fiyatlanmış olması, endeks üzerinde ve söz konusu hisseler üzerinde ilave satış yükü getirmeyebilir.

Bilançolar gelmeye devam ediyor. ENJSA, TCELL için 20 Şubat, SAHOL ve TKFEN için 21 Şubat, ASELS 26 Şubat ve PETKM 28 Şubat tarihinde bilanço açıklamaları bekleniyor.

Dolar

DolarTL geçen hafta 5.32 seviyesinin üzerine yükselirken bu seviyede kalıcı olamadı. Rusya’daki satışlar Ruble’de de değer kaybı yaratırken geçen haftaki bu küçük dalgalanmada bunun etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar yabancı fon girişlerinin DolarTL kuru aşağı yönlü baskı yarattığını belirttik. Geçen hafta gelen TCMB verilerinde yabancıların satışa geçtiğini izliyoruz. Yabancı fonlar girerken nasıl olumlu bir hava yaratıyorsa çıkarken de ciddi bozulmalara neden olabilir. Ancak genel olarak zayıf seyrin sürebileceğine yönelik düşüncemizi koruyoruz. Olağanüstü gelişmeler olmadıkça bu düşüncemizi sürdüreceğiz. 5.30-5.35 bölgesi DolarTL için direnç olurken, bu seviyenin üzerinde 5.55 direncini kritik olarak görmekteyiz. DolarTL’nin yeniden uzun soluklu bir yükseliş eğilimine girdiğini söylemek için 5.55 seviyesinin üzerine yükselmesi ve bu seviyenin üzerine yerleşmesi gerekli. Ancak şimdilik böyle bir eğilim görünmüyor. Aşağıda ise 5.20 ve 5.13 destekleri ön plana çıkıyor. Genel grafiklere baktığımızda DolarTL’de halen zayıf seyir görülüyor.


Yazarın Önceki Yazıları