• Tuncay Turşucu

Haftaya bakış

19.11.2018 Cuma 12:37
Geçtiğimiz hafta Borsa endeksi 91000 seviyesine doğru düşüş göstermesinin ardından haftayı 94000 seviyesine yakın noktalarda kapatmayı başardı. Haftanın ikinci yarısında alımların etkili olduğunu gördük. TL kanadında ise pozitif bir hafta geride kaldı. USDTRY paritesi 5.52 seviyesini denerken, haftayı 5.32 seviyesinde kapadı. Tahvil faizlerinde ise gevşeme sürdü. 2 yıllık tahvil faizi haftaya %21 seviyesinde başladı ve %20 seviyesine yakın noktalarda tamamladı. Uzun vadeli 10 yıllık tahvil ise haftaya %17’nin üzerinde başlarken %16.69 seviyesinde kapandı.

Faizlerdeki düşüşte Hazine’nin geçen hafta 3 ihaleyi iptal etmesi ve beklenenin altında borçlanması etkili oldu. Hazine piyasada likidite bıraktı ve bu mevcut tahvillere alımların yoğunlaşması nedeni ile faizlerde düşüş oluşmasını sağlamış görünüyor. Hazine yaptığı açıklamada alınan tasarruf tedbirleri sonucunda borçlanmaya gerek olmadığı yönünde bir açıklama gerçekleştirdi. Bunu net olarak Kasım ayı bütçe gerçekleşmelerinde göreceğiz. Ekim ayı gerçekleşmelerinde faiz dışı bütçe açığı yüksek gelmişti.

Faizlerdeki düşüşün kalıcı olması için enflasyonda somut ve kalıcı düşüşleri görmemiz gerekli. Ancak enflasyon verisine daha zaman var. Siyasi kanatta enflasyonun düşeceğine yönelik bir beklenti varken, TCMB’nin enflasyon raporunda aynı derecede iyimser beklentiler yok.

Diğer yandan geçen hafta ABD Dolarının küresel piyasalarda değer kaybetmesi GOÜ piyasalarını pozitif etkilerken, ABD S&P endeksinin yılın ikinci yarısında tepki yükselişi gerçekleştirmesi dünya piyasalarındaki tedirginliği bir miktar azalttı diyebiliriz. 
Avrupa tarafında ise boralardaki zayıflık devam etti. İngiltere kanadında Brexit gelişmeleri ve gelen istifalar dalgalanma yaratırken, AB kanadında İtalya bütçesi üzerine haber akışları Euro üzerinde bası yarattı. 21 Kasım tarihinde AB komisyonu İtalya’nın revize bütçesi konusunda görüşünü açıklayacak. Sözü edilen İtalya’ya yaptırımların gerçek olması durumunda Euro üzerinde baskı artabilir ve Avrupa borsalarında satışlar artabilir.

Bu arada Euro üzerinde baskı oluştu derken, EURUSD paritesinin haftayı Euro lehinde 1.14 üzerinde kapatması ilginç oldu. Bunda Cuma günü Fed üyesi Clarida’nın güvercin açıklamaları ve daha fazla faiz artışına gerek olmadığı anlamına gelen ifadeleri etkili oldu. Ancak EURUSD’daki bu yükselişe fazla güvenmemek gerek. 1.1450-1.15 seviyeleri güçlü dirençler ve bu noktaları aşması şimdilik zor görünüyor.

Borsa

Borsa endeksinde genel olarak zayıf görünüm sürüyor. BIST100 endeksi teknik olarak halen sat pozisyonunda görünüyor. Gelen tepki yükselişleri bunu göstermekte zaten. Dolar kurundaki ve faizlerdeki gerileme şimdilik borsada hisse senetlerine yansımış durumda değil.
91500 seviyesi Borsa endeksi için güçlü bir destek olmuş görünüyor. Daha aşağıda ise 90000 desteği daha güçlü ve ana destek olarak görünüyor. Yukarıda ise 95000 seviyesi eşik bir seviye olmuş durumda. Borsa 90000-95000 aralığında sıkışmış görünüyor. Yukarı yönlü güçlenemiyor ancak daha aşağıya doğru düşüşlerde oluşmuyor.

Yeni haftada yukarı tarafta 93700 seviyesi ilk direnç olarak izlenecek. Bu seviyenin üzerinde kalıcı seyirler oluşması durumunda 95000 seviyesinin geçilmesi ve üzerine yerleşmesi şansı artabilir.  Endekste güçlenmekten bahsetmek için 95000 üzerine yerleşen bir endekse ihtiyacımız var. Ardından 96300 direncinin geçilmesi gerekli. Böyle bir durumda yeni bir yükseliş trendinden bahsetmek mümkün olacak. Aksi halde yükselişler kısa soluklu ve geçici olmaya devam edecek.

Aşağıda ise 91500 ve 90000 destekleri belirleyici destekler. Kalıcı satışlar 90000 desteğinin kırılması durumunda oluşabilir. Bu nedenle bu desteğe dikkat etmekte fayda var.

Genel stratejimizi koruyoruz. Endekste 95000 üzerinde kalıcı ve yerleşik seyirler oluşmadıkça portföylerdeki hisse oranının düşük seviyelerde kalması doğru olabilir.

Birkaç haftadır belirttiğim konuya tekrar değineceğim. Banka endeksi (XBANK) teknik olarak gücünü koruyor ve teknik olarak Al konumunda bulunuyor. 8 Ekim tarihinden itibaren 50-günlük ortalamasının üzerine yerleşen endekste göstergelerde güçlenme devam ediyor. XBANK için 121000 direnci önemini koruyor ve bu direncin geçilmesi durumunda 126000-127000 bölgesine doğru yükselişler olabilir. Böyle bir yükseliş BIST100 endeksini de pozitif etkileyebilir.

Önümüzdeki günlerde borsada bir yükseliş olacaksa banka hisseleri öncülüğünde olacak görünüyor.

Dolar

Dolar kurunda genel olarak aşağı yönlü eğilim korunuyor. Dolar kuru 10 Ekim tarihinde ortalamalarının altına geriledi ve bu tarihten bu yana aşağı yönlü eğilim sürüyor. Son olarak 29 Ekim tarihinde 22-haftalık ortalama gibi orta vadeli ortalamasının altına gerilemesi aşağı yönlü eğilimin güçlü olduğunu göstermişti. Nitekim geçen sürede buna paralel bir seyir izliyoruz. 5.30 seviyesi önemli bir destek olurken, bu desteğin kırılması durumunda Dolar kurunda düşüş 5.00 seviyesine doğru hızlanabilir. Yukarıda ise 5.50-5.55 aralığı güçlü direnç aralığı. Dolar kuru 5.50 seviyesi üzerine yerleşmedikçe yukarı yönlü eğimden bahsetmek zor. Sonuç olarak Dolar kurunda alıcı olmaktan ziyade dirençlerde satıcılı olmak daha doğru teknik strateji olarak görünüyor. Düşüşlerin alış fırsatı değil, yükselişlerin satış fırsatı olduğu bir süreç yaşıyoruz. Bu ne kadar sürecek göreceğiz.

ABD ile ilişkilerdeki iyileşme, rahip Brunson’dan sonra Trump’tan gelen Türkiye açıklamaları TL üzerinde ABD ile gerginlikten dolayı oluşan köpüğün yok olmasını sağlıyor görünüyor. Ancak elbette TL’nin daha fazla istikrar sağlaması için güçlü makro ekonomik temellere ihtiyaç var.

Gelecek hafta içeride önemli bir veri bulunmuyor. Perşembe günü tüketici güveni endeksi açıklanacak. ABD kanadında ise önemli bir veri yok. Perşembe günü ABD piyasaları kapalı olurken, Cuma günü erken kapanış olacak. Bu nedenle sakin bir hafta geçirebiliriz.
 

Yazarın Önceki Yazıları