• Eda Karadağ

Piyasalarda bu hafta neler olacak?

27.05.2019 Cuma 08:59
Mayıs ayının üçüncü haftasında yurtiçi piyasalarda oynaklık devam etti. Borsa İstanbul’da hafta içerisinde en düşük 83500 seviyesine kadar seyirler izlenirken, USDTL kuru ise 6.15 seviyesine kadar yükseldi. Geçtiğimiz hafta, TCMB’nin TL swap faizini %25.50’den %24.00 seviyesine indirmesi, piyasalarda örtülü faiz indirimi olarak algılanırken, bu durum iç piyasada negatif fiyatlandı. Dolayısıyla endeks ve kur üzerinde sınırlı da olsa olumsuz yansımaları oldu.
Türkiye ile ABD arasındaki belirsizliğin sürüyor olması ve 23 Haziran tarihinde İstanbul’da yeniden seçime gidilmesi, Türkiye’ye yönelik risk algısının yükselmesine neden oluyor. Dolayısıyla, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı 2018 Ağustos dönemindeki seviyeninde üzerine yükseldi. Haftayı 515 puan çevresinde kapatmış oldu. Risklerin yüksek olması fiyatlamalar üzerinde de baskı kurduğu için içeriyi rahatlatacak bir haber gelmediği sürece iç piyasada pozitif ayrışma için bir süre daha beklemek gerekebilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ivme finansman paketini açıkladı. Pakette, ilk ham madde imalatı ve ara malı, makine ithalatı ve tarım sektörünün öne çıkarıldığı dikkat çekiyor. Paketin 30 milyar TL finansman sağlaması bekleniyor. 3 kamu bankası Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ‘ın öncülüğünde oluşturulan paket ile ihracata katkı sağlayan sektörlerin destekleneceği belirtildi. Paketin etkileri iç piyasada sınırlı karşılanırken, önümüzdeki aylardaki etkisi daha önemli olabilir.

Yurtdışı piyasalarda, ABD-Çin arasındaki gerginlik borsalarda risk iştahını zayıflatıyor. Bu durum küresel borsalarda satışlara neden olurken, güvenli limanlara olan talep sınırlı da olsa canlanmaya başladı. Diğer yandan, küresel büyümeye yönelik endişelerin yeniden gündeme gelmesiyle petrol fiyatlarında da ciddi düşüş gözlemlendi. İngiltere’de Başbakan T. May 07 Haziran günü istifa edeceğini açıkladı. İngiltere ile ilgili belirsizlikler devam ederken, May istifası piyasaların konuştuğu bir diğer gündem maddesi oldu.

Bu hafta Türkiye ve ABD büyüme rakamları önemli olacak.

Her iki ülkenin 1. Çeyrek büyüme verileri açıklanacak. ABD’de 30 Mayıs Perşembe günü ikinci okuma GSYIH verileri takip edilecek. Türkiye’nin ise 31 Mayıs günü ilan edilecek. Açıkçası Türkiye’nin büyüme verisinin fiyatlamalar üzerinde etkisi olabilir ancak sınırlı kalabileceğini düşünmekteyiz. Hafta genelinde, Fed üyelerinin konuşmaları yer alıyor. Pazartesi günü ABD tatil olduğu için yeni haftanın ilk işlem gününde hacim düşük olabilir.

BORSA

BIST100 endeksi haftayı 86000 bölgesinde tamamladı. Endeks bu seviyenin üzerinde kalmayı başarırsa 88200 seviyesine doğru kazançlarını genişletmesi beklenebilir. Ancak genel görünümde hala çok güçlü olmadığını belirtmekte fayda var. Özellikle Türkiye’nin risk algısı yüksek olduğu sürece endeksin güçlenmesi zor olabilir. Ayrıca, bu hafta ABD’de S&P500 endeksi yakından takip edilmeli. S&P500 kritik seviyelerde ve teknik olarak ortalamalarının altına gerilemiş durumda. S&P500’de kritik destek 2800 bölgesinden geçiyor ve endeks hafta içerisinde bu seviyenin altına gerilemeye başlarsa satış baskısı açısından önemli olabilir. Ayrıca dışarıda S&P endeksinin hareketi içeride BIST100 endeksi üzerinde de etkili olabilir. Dışarıda olası bir satış baskısı, içeride endeksinde sert bir şekilde aşağı yönde tepki vermesine neden olabilir.

DOLAR

USDTL kurunda tedirginlik sürüyor. Kur 22 günlük ortalamasının geçtiği 6.03 seviyesinin üzerinde ve geçtiğimiz hafta zaman zaman 22 günlük ortalamasının altına doğru gevşemesine rağmen ortalamasının altında kalamadığı dikkat çekti. Dolayısıyla bir süre daha kurda geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Yukarıda en yakın 6.10-6.15 bandı izlenebilir. Kur bu direnç alanının üzerine çıkarsa 6.20 direncine doğru tepkisini verebilir. Olası geri çekilmelerde ise 6.00 psikolojik destek olarak izleniyor.

Yazarın Önceki Yazıları