• Eda Karadağ

Altında hikaye değişiyor mu?

12.02.2018 Cuma 16:07
Global endekslerde satış dalgasını konuştuğumuz bir haftayı geride bıraktık. ABD endekslerinde, Dow Jones ve S&P500 endekslerindeki sert kayıplar, piyasalarda fiyatlamalar üzerinde etkisini gösterdiği gibi, korku havasının artması da VIX endeksinin sert bir şekilde yükselişini tetikledi ve endeks 2009 yılından bu yana rekor seviyesine tırmanmış oldu. Ortalık yangın yerine dönerken, yatırımcıların riskli varlıklardan kaçmasına ve güvenli limanlara doğru yönelmesine neden oldu. Ancak, bu etkinin sınırlı kaldığını gözlemledik çünkü güvenli limanların başında gelen ons altının tepkisi en fazla 1345$ seviyesine kadar görüldü. 
 
Ons altın, 1345$ seviyesine yükselmesinin ardından bu seviyeyi aşamadığı için aşağı yönde tepki vermeye başladı. Aslında, piyasalardaki korku havasının yükselmesi bile ons altını 1350$ ve üzerine taşıyamadı. Altının talep tarafına bakıldığında, bu hareketi desteklemediği aşikar. Eğer, talep tarafı ons altını destekleseydi bu durumda kıymetli metalde daha yüksek seviyeleri konuşmamız mümkün olabilirdi. 
 
Dış piyasada, ABD Dolarına bakacak olursak hala zayıf ve temkinli. Dolar endeksi, geçtiğimiz hafta 89.00 puanlardan 90.55 puana kadar yükselerek, piyasalarda Dolar endeksinin güçlenebileceği algısını gündeme getirdi. Ancak, Dolar endeksi bu hamlesinde başarılı olamayarak 90.00 çevresinde yukarı yönde zayıf tepkiler verdiğini gözlemlemekteyim. Aslında, Dolar endeksinden ziyade ABD 10 yıllık tahvil faizinin tehlikeli olduğunu söyleyebilirim ki piyasalarda da ABD 10 yıllıklarına karşı bir korku var. 
 
ABD 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda %2.88 seviyesinde bu seviyeler 15 Ocak 214 tarihinden bu yana görülen en yüksek seviye olarak karşımıza çıkmakta. Teknik açıdan da, faizde kritik seviyelerdeyiz ve yukarı yönde gitme iştahının da olduğunu görmekteyim. Özellikle, %2.88 seviyesinde ısrarcı olmaya devam ederse bu durumda %2.90 seviyesi ve üzerine doğru hamlesini yapmak isteyebilir. Bu durumda, ABD tahvil faizindeki yükseliş, ons altın açısından pek olumlu karşılanmaz. Ons altın yükselmekte başarılı olamıyordu eğer faizin yükselişini daha fazla hissederse bu durumda 1300$ seviyesine doğru geri çekilme isteğinin olabileceğini gözlemleyebiliriz. 
 
Bu hafta, Çin’de yeni yıl tatilleri dolayısıyla piyasada olmayacak. Dolayısıyla, Asya’dan yana şanslıyız ancak ABD Doları içinse bu hafta 14 Şubat günü açıklanacak ABD enflasyon rakamları önemli olacaktır. 2018 yılının ilk rakamlarını alıyor olacağız. Piyasalarda, mart ayı Fed toplantısında faiz artırma beklentiler güçlü ve piyasa neredeyse kesin gözle bakıyor. Bu haftaki verilerinde beklentileri karşılaması durumunda ise mart ayı beklentisi daha da kuvvetlenebileceği gibi Dolar üzerinde pozitif bir katkı bekleyebiliriz. Ancak, hala güçlü Dolar için zamanın olduğunu düşündüğüm için Dolardaki etkinin sınırlı kalabileceğini de söylemek mümkün. 
 
Ons altın içinse Dolar karşısında çok güçlü kalamadığını görüyoruz. Dolayısıyla, bu hafta olağanüstü bir durum olmadıkça yukarı yönde tepkilerin zayıf kalacağı bir ortam olabilir. Özellikle, ons altın için 1345$ bölgesi kritik direnç konumunda ve bu direncin üzerine yükselemediği müddetçe aşağı yönde eğilimin sürebileceğini söyleyebiliriz. Bugün, 50 günlük hareketli ortalamasının denk geldiği 1313$ seviyesinden destek alan ons altın bu destek noktasının altına doğru geri çekilirse bu durumda 1306/1295$ bölgeleri aşağıda hedeflenebilir. Özellikle, 1295$ altı kapanışların geri çekilmelerde hız kazanması açısından yakın takip edilmesinde yarar var.

Yazarın Önceki Yazıları