• Eda Karadağ

Gram altının, USD/TL ile dansı

09.04.2018 Cuma 12:51
Nisan ayının ikinci haftasına başladığımız bugünde veri takvimi açısından sakin bir gün gibi görünse bile USD/TL kurundaki oynaklığın hala sürdüğünü söyleyebilirim. Kurdaki hareketliliğin nedenlerine uzun uzun değinmenin pek bir anlamı yok artık. Türkiye’ye yönelik risk algısında bozulma var ve Türkiye’nin 5 yıllık CDS 200 puana yükselmiş durumda. Her geçen gün CDS rakamının yükselme iştahı içerisinde olması TL üzerinde baskı kuran bir unsur olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla TL’nin en büyük sınavı jeopolitik riskler ve buradaki tansiyon azalmadıkça TL’nin majör para birimleri karşısında rahatlaması zor gibi duruyor. TL’nin bir diğer sınavı ise gelişmekte olan ülke piyasalarındaki seyir olduğunu gözlemliyorum. Mart ve şubat aylarında, gelişmekte olan ülke piyasalarında pek iyimser bir görüntü yoktu ancak TL’nin mart ayında rekor seviyeleri test etmesiyle Dolar karşısında kaybı %4’ün üzerinde oldu. Nisan ayında da rekor denemeleri devam ettiği için TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok negatif ayrışan para birimi olduğunu görmekteyiz. Açıkçası, USD/TL’deki volatilitenin bir süre daha süreceğini düşünmekteyim. Tek şanslı olduğumuz konu, dış piyasada ABD Dolarının güçlü olmaması olarak karşımıza çıkıyor. En azından dıştan Dolar desteği almıyoruz çünkü güçlü bir Dolar olsaydı bu durumda USD/TL’de yukarı yönde daha agresif bir tutum sergilemesini bekleyebilirdik. Bu haftanın geneline baktığımda, Türkiye’de haber akışlarının yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyorum onun dışında hafta içerisinde yapılacak olan Türkiye’de hazinenin 10 yıllık tahvil ihalesi ve açıklanacak olan Türkiye cari işlemler dengesi rakamının TL varlıklar üzerinde etkili olmasını beklemiyorum. Kısacası, TL için haberlerin ön planda olduğu bir hafta daha olacak. 
 
Dış piyasada, ABD Başkanı D. Trump nedeniyle ticaret savaşları gündemde kalmaya devam ediyor. Ancak, etkisi geçtiğimiz günlere göre biraz daha hafiflemiş durumda olsa bile ABD Doları üzerinde baskı kurduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla, Dolar güçlenmekte zorlandığı için sakin seyrini koruyor. Bu hafta için, ABD enflasyon rakamları ve 20-21 Mart tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları izlenecek. Bu iki gündem arasından tutanaklar taze bir veri olmadığı için yeni bir fiyatlamaya neden olmayabilir. Enflasyon içinse Dolar üzerinde sınırlı bir etki yaratmasını bekliyorum en son Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi Dolar üzerinde sınırlı bir hareket yarattığı için bu haftaki enflasyon içinde beklentim bu yönde. Bu haftada, Trump yakından izlenmeli ve ticaret savaşlarıyla ilgili endişelerin ne yönde şekilleneceği fiyatlamalar üzerinde daha baskın hissedilebilir. 
 
USD/TL kuru için 4.00 TL’nin üzerindeki seyrini korumaya devam etmesi yeni rekor denemesi için ortamın müsait olduğunun göstergesi olarak yorumlanabilir. En son rekoru, 4.0670 seviyesinde bulunuyor. Bu rekoru şimdilik direnç noktası olarak izleyebiliriz. Hafta içerisinde, olası bir haber akışının kurun yeni bir rekor test etmesini tetikleyebileceğini unutmamakta yarar var. Geri çekilmeler için 4.00 TL seviyesi öncesinde 4.0260 seviyesi izlenebilir. Bu seviyenin altındaki kapanışlar 4.00 TL seviyesine doğru uzama hareketine neden olabilir. Ancak, hala riskleri konuştuğumuz bugünlerde özellikle TL varlıkları rahatlatan bir haber almazsak, kurun 4.00 TL’nin üzerindeki seyrini korumaya devam edebileceğini söyleyebilirim. 
 
USD/TL kurundaki agresif hareketle birlikte gram altında da bir rekor denemesinin geldiğini gördük. Bu dönemde USD/TL’nin hareketi gram altının şekillenmesinde daha baskın rol oynamaya başladı. Gram altın 173.93 TL ile rekor tazeledi. Bugüne de bakıyorum hala 173 TL ‘nin üzerindeyiz. Sabah saatlerinden bu yana, kurunda yukarı yönde gitme iştahı kuvvetli olunca bu durum gram altınında yükselişini tetikliyor. Gram altın için 173.35 en yakın direnç noktası olurken, 173.93 seviyesi bir sonraki direnci olarak izlenebilir. Gram altının yükselişinde başarılı olabilmesi açısından 174 TL ‘nin üzerinde kapanışlar görmek gerekebilir. Açıkçası, USD/TL kuru 4.00 TL’nin üzerinde kalmaya devam eder ve yeni rekor denemeleri yaparsa bu durumda gram altında da önümüzdeki günlerde 174 TL ve üzerini konuşmaya başlayabiliriz. Ancak, burada önemli olan bu seviyelerde kalıp kalmaması olacaktır. Eğer, TL tarafında bir rahatlama olursa bu durumda gram altında da aşağı yönde bir gevşeme hareketi izleyebiliriz. Genel görünüme baktığımda da, gram altın için 170-172 TL bölgesinin yatırımcılar açısından bir fırsat olarak değerlendirilmesini bekleyebiliriz. 

Yazarın Önceki Yazıları