Her 10 kartlı ödemeden biri temassız

Bankalararası Kart Merkezi`nce, ağustos sonu itibarıyla Türkiye`de kullanılan kart adedinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 arttığı, her 10 kartlı ödemeden birinin de temassız yapıldığı bildirildi.

18.09.2019 Cuma 13:49

Güncelleme : 19.09.2019 Cuma 11:21

Bankalararası Kart Merkezince (BKM) tarafından ağustos ayı kartlı ödeme verileri açıklandı.

Buna göre, ağustos sonu itibarıyla Türkiye'de 68,2 milyon kredi kartı  ve 159 milyon banka kartı bulunuyor. Geçen yılın ağustos ayına göre kredi kartı  sayısı yüzde 5, banka kartı sayısı ise yüzde 14 yükseldi. Böylece Türkiye'de  kullanılan kart adedi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak  227,2 milyona ulaştı.

Bu dönemde, banka ve kredi kartlarıyla toplam 83,6 milyar liralık  ödeme yapıldı. Bu ödemenin 71,2 milyar lirası kredi kartları, 12,4 milyar lirası  banka kartlarıyla gerçekleştirildi.

Banka kartıyla ödemelerde ağustosta 2018'in aynı ayına göre yüzde 33  artış yaşanırken, bu oran kredi kartında yüzde 15 oldu. Toplam kartlı  ödemelerdeki artış oranı ise yüzde 18 düzeyinde kaydedildi.

HER 2 KREDİ KARTINDAN BİRİ TEMASSIZ ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

"Nakitsiz ödemeler toplumu" olma yolunda en önemli ödeme  yöntemlerinden birinin temassız teknolojisi olduğu görülürken, veriler, bugün her  10 kartlı ödemeden birinin artık temassız gerçekleştiğini ortaya koydu. Söz  konusu gelişmede, temassız ödemede işlem limitinin 120 liraya çıkması etkili  oldu.

Türkiye'de ağustos sonu itibarıyla 30,9 milyon temassız banka kartı,  34,8 milyon da temassız kredi kartı bulunuyor. Bu da cüzdanlarda yer alan her 2  kredi kartından birinin temassız özellik taşıdığını ortaya koydu.

Toplama bakıldığında ise toplu taşıma, akaryakıt istasyonları, market  ve restoranlarda hızla yaygınlaşan temassız teknolojisiyle uyumlu kart sayısı  65,7 milyon oldu.

Verilere bakıldığında, temassız kartların payının kabul noktalarında  da hızlı artışını sürdürdüğü görüldü. Temassız terminal adedi ağustos sonu  itibarıyla 1,51 milyona ulaşırken, bu rakamın toplam içindeki payı yüzde 62'ye  ulaştı. Bu da her 5 terminalden 3'ünde temassız ödeme yapılabildiğine işaret  etti.

En çok temassız işlem yapılan iş yerleri ise sırasıyla market, yemek,  ulaşım ve akaryakıt sektörlerinde yer aldı.

TEMASSIZ ÖDEMELERDE SON 3 YILDA 10 KAT ARTIŞ

Hem kart tarafında hem de kart kabul noktası tarafında görülen  yaygınlaşma, temassız ödemeler tarafına da yansıdı. Günlük temassız işlem adedi  ağustosta 1,5 milyona ulaşırken, aylık temassız işlem adedi son 3 yılda 10 kat  arttı.

Mağaza içi yapılan ödemeler baz alındığında, 3 yıl önce yüzde 1 olan  temassız ödeme payı ağustosta yüzde 9'a ulaştı. 25 Ağustos'ta ise günlük işlemler  içinde temassız ödeme oranı yüzde 10'a yükseldi.

Temassız ödeme adedinin ise Ağustos 2016'da bulunduğu 4 milyon  düzeyinden, Ağustos 2019 itibarıyla 42 milyona çıktığı görüldü. Son 3 yılda  yaşanan bu gelişim, kullanıcıların ve iş yerlerinin temassız ödemelere ne kadar  uyum sağladığının bir göstergesi olarak öne çıktı.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de büyüme beklentileri aştı

Merkez Bankası`nın rezervleri azaldı

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında gerileme devam ediyor

Bitcoin ETF`lerine sermaye girişi sürüyor

Citi, Çin için büyüme tahminini yükseltti

Ekonomik güven endeksi arttı

`Faiz indirmek için acelemiz yok`

S&P, ABD`nin notunu teyit etti

BoE üyesinden faiz uyarısı

`Yen, dolar karşısında güçlenecek`

Avustralya`da açık iş sayısı geriledi

`Hızlı faiz artırımına ihtiyaç yok`

Nikkei Endeksi yüzde 1`den fazla düştü

İngiltere`nin otomobil üretimi büyüdü

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?