Merkez Bankası Döviz Kurları

1000 TL Ne Oldu?
1.020,47
Borsa
998,50
Dolar
993,40
Euro
1.001,42
Altın

Merkez Bankası Döviz Kurları Hakkında

En kısa ve basit tanımı ile döviz, yabancı para birimlerine verilen addır. Çek, poliçe, para gibi ülkeler arası ödemelerde kullanılır. Günümüzde yaygın olarak duyduğumuz kavramlardan birisi olan döviz ekonomik mal niteliğindedir ve dünya borsalarında işlem gören bir varlıktır. Döviz kurları, dünya piyasalarındaki ekonomik faaliyetleri etkileyen en önemli göstergelerin başında gelmektedir. Türkiye’de Dolar, Euro, Sterlin, Japon Yeni, ve Kron en çok işlem gören yabancı para birimleri arasındadır. Döviz kavramının ardından merak edilen diğer konular parite ve döviz kurudur.

Ekonomi dünyasında sürekli kullanılan parite iki farklı para biriminin birbirlerine karşı sahip oldukları değere denir. Döviz kuru ise bir ülkenin para biriminin bir başka ülkenin para birimi karşısında sahip olduğu değer katsayısına verilen addır. Döviz kuru nominal kur, reel kur, çapraz kur ve efektif kur olmak üzere 4’e ayrılır. Nominal kur; yabancı paraların uluslararası piyasadaki ulusal para değeridir. Reel kur; nominal kurların enflasyon oranına göre düzenlenmesine denir. Çapraz kur; yabancı paraların birbirlerine karşı oluşturdukları değer iken efektif kur; iki yabancı para biriminin ortalamasının hesaplanmasıdır.

Döviz günümüzde altın ve hisse senetleri gibi en çok rağbet gören yatırım araçlarından bir tanesidir. 2023 yılında birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcılar döviz kuru takvimini sürekli inceler. Döviz kuru takibi iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan birisi serbest piyasalar iken bir diğeri ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz kurlarıdır.

Özellikle yatırımcılar dolar, euro gibi yabancı para birimlerinin kaç TL olduğunu yakından takip eder. Ancak döviz kurları hakkında kesin bir oran vermek doğru olmaz. Çünkü dolar, euro, sterlin gibi yabancı paralar sürekli değişkenlik gösterebilir. Döviz kuruna doğrudan etki eden pek çok etmen bulunur. Bunların başında arz-talep ilişkisi, ödemeler dengesi, gelir seviyesi, faiz oranları, dış ticaret, ekonomik gelişmeler, enflasyon gelir. Döviz kurları günlük, haftalık veya aylık iniş veya çıkış yaşayabildiği gibi anlık olarak da değişiklik gösterebilir. Bu nedenle serbest piyasa veya Merkez Bankası döviz kurlarını yakından takip etmek gerekir.