TCMB`den 100 baz puan faiz indirimi bekliyor

JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu`nun Perşembe günü gösterge faizi 100 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi.

22.10.2019 Cuma 08:37

Güncelleme : 23.10.2019 Cuma 08:17

Piyasaların odak noktasının jeopolitik gelişmelerden tekrar ekonomiye yöneldiğini, jeopolitik risklerin bastırılmış göründüğünü belirten JP Morgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü gösterge faizi 100 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi.

Fiyat baskılarındaki zayıflık, düşük enflasyon bekleyişleri ve kurda istikrarın TCMB'ye faizleri daha da indirmesi için alan verdiğini belirten JP Morgan, geçtiğimiz 2 toplantıda yapılan toplam 750 baz puanlık faiz indiriminden sonra TCMB'nin faiz indirimi hızını düşürmesinin beklenmesinin de normal olduğunu vurguladı.

TCMB'nin para politikasını gevşetme eğilimini devam ettirmesinin muhtemel olduğunu ifade eden JP Morgan, "Ancak TCMB'nin kredibilitesini sürdürme çabaları çerçevesinde ihtiyatlı olmasını bekliyoruz. Bu duruş, TCMB'nin önümüzdeki aylarda daha yavaş, kademeli bir gevşeme hızı izlemesi çağrımızı da destekleyecek" dedi.

Merkez Bankası'nın bu ay sonunda açıklayacağı çeyrek dönem enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzdw 13,9'dan 12,0'a indirmesinin büyük olasılık olduğunu belirten JP Morgan, 190 baz puanlık bu revizyonun TCMB'nin önümüzdeki birkaç ayda 190 baz puanlık faiz indirimi yapabileceğine işaret edeceğini vurguladı.

JP Morgan, TCMB'den yıl sonuna kadar kümülatif olarak 150 baz puan faiz indirimi beklediklerini ve piyasa şartlarına bağlı olarak daha derin faiz indirimi olabileceğini de ifade etti.

JP Morgan, jeopolitik veya ekonomik faktörlerden kaynaklı olarak Türk Lirası üzerinde ciddi bir baskı oluşması halinde TCMB'nin faiz indirimlerine ara verebileceğini veya indirimleri durdurabileceğini de vurguladı.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Gram altın yeniden rekor kırdı

`Fed faiz indirimini erteleyebilir`

S&P, İsrail`in kredi notunu düşürdü

`Bakır fiyatında ralli devam edecek`

`Faiz indirimi haziranda olabilir`

Bitcoin ETF`lerinden sermaye çıkışı sürüyor

Japonya`da enflasyon %2`lik hedefin üzerinde

`Bu yıl üç faiz indirimi olası`

Merkez Bankası`nın rezervleri arttı

KKM hesaplarında düşüş sınırlı kaldı

`BoE mayısta faiz indirimine gidebilir`

Konut satışları martta azaldı

`Enflasyonda düşüş faiz indirimini getirebilir`

`Fed enflasyon ile mücadeleyi kazanıyor`

ABD`ye şubatta net sermaye girişi oldu

Çin Merkez Bankası Başkanı, Powell ile görüştü

Dolar ve euroda son durum ne?