Döviz Kurları

Merkez Bankası Döviz Kurları

1000 TL Ne Oldu?
978,72
Borsa
1.001,70
Dolar
1.004,50
Euro
1.006,11
Altın

Döviz Kurları Hakkında

Yabancı para birimlerine döviz denir. Ülkeler arası ödemelerde kullanılabilen para, çek ve poliçe gibi her türlü ödeme aracıdır. ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsviçre Frangı, Suudi Riyali, 100 Japon Yeni, Avustralya Doları, Norveç Kronu, Danimarka Kronu, İsveç Kronu Türkiye’de en çok işlem gören döviz kurlarıdır. Döviz borsaları bazı özel nitelikleri olan piyasalardır. Kısaca belirtmek gerekirse, New York, Londra, Tokyo, Frankfurt, Zürich ve Paris en büyük döviz borsaları arasında yer almaktadır. İki farklı para biriminin birbirlerine karşı sahip oldukları değere parite denir. ABD Doları para birimi iken Türk parası paritedir. Serbest piyasa döviz kurları, çeşitli sebeplerden dolayı anlık olarak farklılıklar gösterebilir. Son dakika olayları döviz kuruna anlık etki eder. Bu nedenle “Canlı döviz grafiği, Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç TL oldu?” merak edilen konular arasında yer alır.

Döviz grafiğinin sürekli dalgalanmasında ülkelerin ekonomik durumlarında olan değişiklikler, alınan ekonomik kararlar ve piyasaya etkileri neden olan faktörlerden bazılarıdır. Döviz fiyatları bu nedenle günlük, aylık ve yıllara göre değişiklik göstermektedir. Döviz fiyatları Kapalıçarşı’daki döviz büroları ile diğer döviz büroları arasında farklılık gösterebilir.

Döviz piyasalarının organları; bankalar ve merkez bankalarıdır. Bankaların ve Merkez Bankası’nın döviz kurunda değişiklikler yaşanabilir. Her bankanın döviz alış ve satış fiyatı da birbirinden farklıdır.

Döviz kurundaki değişiklikler pek çok neden dayanır. Ödemeler dengesi bunlardan bir tanesidir. Ödemelerdeki dengesizlikler aktif döviz kuru politikaları uygulanarak ortadan kaldırılabilmektedir. Dövizde yaşanan dalgalanmalar arz-talep dengesinde değişikliğe neden olur. Arz ve talepte yaşanan farklılıklar da alacaklar ve borçlular üzerinde etki eder.

Ülkede enflasyon oranının yüksek olması üretilen ürünlerin yurt dışındaki ürüne göre daha pahalı satılmasına neden olur. İthal mallara talep artınca para değer kaybeder. Reel faiz oranı düşünce ülkenin para birimi değer kaybeder, yükseldiğinde de para birimi değer kazanır. Kısa vadede döviz kuru üzerindeki değişikliğin en önemli etkenlerinden biri sermaye hareketlilikleri olmaktadır.

Döviz piyasaları ikiye ayrılır. Bunlar vadeli piyasa vadesiz piyasa olmak üzere ayrı başlıkta toplanır. Vadesiz piyasalarda döviz işlemleri herhangi bir çalışma gününde o günün döviz kuru üzerinden yapılmaktadır. Vadeli piyasalarda ise tarafların sözleşme ile tespit ettikleri gün ve döviz kuru üzerinden döviz alım ve satımının taahhüt edilmesi şeklinde yapılmaktadır. Eğer siz de “Bugünkü döviz kuru, Döviz fiyatları kaç lira oldu?” diyorsanız Uzmanpara.milliyet.com.tr serbest piyasada döviz sayfasından bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.