Gıda denetimlerinde 57,7 milyon liralık ceza kesildi

Gıda denetimlerinde 57,7 milyon liralık ceza kesildi
27.12.2014 Cumartesi 13:35

Güncelleme : 27.12.2014 Cumartesi 13:35

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, bu yıl  gerçekleştirilen 587 bin gıda denetimi sonucu toplam 57 milyon 715 bin lira idari  para cezası uygulandı.

 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, gıda  ürünlerine yönelik denetim sayısı, 2002 yılına göre yaklaşık 15 kat, geçen yıla  göre ise yüzde 14 arttı. Bakanlık ekipleri, bu yıl gıda üretim ve satış yerleri  ile toplu tüketim yerlerine 587 bin denetim gerçekleştirdi.

 

Denetimler sonucunda 12 bin işletmeye idari para cezası, 90 işletme  hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

 

Bakanlığın yaptığı toplam 587 bin denetimin 236 bin 400'ü satış  yerlerine, 212 bini toplu tüketim yerlerine, 59 bini ekmek, ekmek çeşitleri ve  unlu mamullerine, 31 bini pastacılık ürünlerine, 27 bini et ve et ürünlerine, 15  bini süt ve süt mamullerine, 3 bin 400'ü şekerleme ürünlerine, 2 bin 400'ü  bisküvi, çikolata, kakaolu ve benzeri ürünler ile alkolsüz içeceklere, 685'i  bitkisel ve siyah çay işleme ürünlerine yönelik gerçekleştirildi.

 

En çok denetim İstanbul'da yapıldı

 

Denetimler kapsamında 57 milyon 715 bin 963 lira idari para cezası  uygulandı. Bakanlık, işletmelere en çok cezayı, "gıda kodeksine aykırı gıda ve  gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten, işleme tabi tutan ve piyasaya arz  edenlere 10 bin lira idari para cezası verilir" düzenlemesi kapsamında uyguladı.

 

En çok denetim yapılan iller sıralamasında ise İstanbul 92 bin 400  denetimle başı çekti. İstanbul'u Ankara, İzmir, Adana ve Mersin takip etti.

 

   

En Çok Okunan Haberler