Grasberg madeninin yarısı ABD`li şirketin!

Endonezya, ABD’li maden şirketi Freeport-McMoran ile dünyanın en büyük altın ve bakır madenleri arasında yer alan Grasberg’in yüzde 51 hissesini 3,85 milyar dolara satın almak için anlaştığını açıkladı.

Grasberg madeninin yarısı ABD`li şirketin!
13.07.2018 Cuma 10:05

Güncelleme : 13.07.2018 Cuma 13:52

Endonezya haber ajansı Antara’nın haberinde, devlete ait PT Inalum  maden şirketinin, (Indonesia Asahan Aluminum) ülkenin doğusundaki Papua’da  bulunan Grasberg madeninin yüzde 51 hissesini 3,85 milyar dolara satın almak için  Freeport-McMoran’ın yerel şirketi PT Freeport Indonesia ile anlaşmaya vardığı  belirtildi.
 
Devlet Başkanı Joko Widodo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  taraflar arasında uzun süredir devam eden hisse çoğunluğunu satın alma sürecinin  zorlu geçtiğini, bugün varılan anlaşmayla sahip olunan yüzde 9,36’lık payının  yüzde 51’e çıkacağını ifade etti.
 
Anlaşmayla Endonezya hükümeti işletmede hisse çoğunluğunu eline  alırken, anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.
 
Öte yandan Papualılar, geçen yıl mart aynda düzenledikleri gösteriyle  "yasa dışı" olarak belirttikleri maden faaliyetlerinin sonlandırılması çağrısında  bulunmuştu.
 
Doğal kaynaklar bakımından zengin olan dünyanın en büyük bakır ve  altın rezervlerine sahip Papua bölgesi, eski bir Hollanda kolonisiydi ve 1969  yılında Endonezya'ya dahil olmuştu.
 
Bağımsızlığını ilan etmek için Batı Papua'da 1965'te kurulan Özgür  Papua Hareketi (OPM), Endonezya Devleti tarafından yasa dışı ilan edilmesine  rağmen, örgütün gerilla kolu mücadeleye devam ediyor.

En Çok Okunan Haberler