Nisanda en fazla reel getiri külçe altından

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde, nisanda en fazla reel getiri külçe altından sağlandı.

Nisanda en fazla reel getiri külçe altından
09.05.2018 Çarşamba 10:25

Güncelleme : 09.05.2018 Çarşamba 13:50

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin "finansal  yatırım araçlarının reel getiri oranlarını" açıkladı.
 
Buna göre, en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde  yüzde 2,47, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,20 ile külçe altından elde  edildi.
 
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından dolar yüzde 1,75 ve  euro yüzde 1,32 yatırımcısına kazandırdı. Buna karşılık mevduat faizi (brüt)  yüzde 1,61, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 2,62, BIST 100 endeksi  yüzde 7,42 yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise dolar yüzde  2,48 ve euro yüzde 2,04 getiri sağlarken, mevduat faizi yüzde 0,90, DİBS yüzde  1,92, BIST 100 endeksi yüzde 6,75 yatırımcısını üzdü.
 
Euro üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,35,  TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,60 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel  getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BİST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile  indirgendiğinde yüzde 11,28, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8,43 oranında  yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayda geçti.
 
Altı aylık değerlendirmeye göre euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde  3,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,92 yatırımcısına en yüksek kazancı  sağladı. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,46, TÜFE ile  indirgendiğinde ise yüzde 5,47 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım  aracı oldu.
 
YILLIK EN ÇOK EURO KAZANDIRDI
 
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde euro,  Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,57, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 15,03  yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, DİBS, Yİ-ÜFE ile  indirgendiğinde yüzde 10,07, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5,59 oranlarıyla  yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak tespit edildi.

En Çok Okunan Haberler