• Güngör Uras

Çalışanlarımızın yarısı hizmetler sektöründe

16.11.2016 Çarşamba 08:16

Çalışanların yüzde 52’si hizmetler sektöründe çalışıyor. İş arayanların çoğu ancak hizmetler sektöründe iş bulabiliyor.

Bu açıdan hizmetler sektörü “İstihdam Deposu” olarak görünüyor. 2015 yılında yaratılan milli gelirde hizmetler sektörünün payı toplam istihdamdaki payından da yüksek. Yüzde 60 dolayında. Sanayi sektörünün milli gelire katkısının nerede ise 2 katı.

Dün açıklanan ağustos ayı işgücü istatistiklerine göre, bir yılda hizmetler sektöründe çalışanların sayısı 600 bin artmış.

Nedir bu “Hizmetler Sektörü?” Hizmetler sektörü, fiziki üretim yapmadan, bir mal üretmeden, insanların, ekonominin ihtiyaçlarını karşılayanların oluşturduğu bir sektör. Sokakları süpüren çöpçüden, devlet adamlarına, parlamenterlere, devlet memurlarına, öğretmenlere, holding yöneticilerine kadar hizmete katkı yapanlar bu sektörde. Hizmet sektörü 80 milyon nüfusun ve 800 milyar dolarlık ekonominin ihtiyaçlarını karşılayanlardan oluşuyor.

Bankacılıktan eğitime, sağlıktan turizme, ulaştırmadan haberleşmeye farklı alan hizmet alanları var.

Kamu çalışanları hizmetler sektörü istihdam rakamları içinde yer alıyor. Hizmetler sektöründe çalışan 14.5 milyonun 3.5 milyonu kamu çalışanı. Kamu çalışanlarının sayısı bir yılda 60 bin arttı.

Çalışan her iki kişiden biri hizmetler sektöründe çalışıyor.

759 bin kişi iş aradı

2015 Ağustos’undan 2016 Ağustos’una çalışmaya hazır nüfus (işgücü) 759 bin arttı. Bu 759 bin çalışmaya hazır kadın ve erkeğin sadece 323 bini iş bulabildi. İş bulamayan 435 bin kadın ve erkek işsizler ordusuna eklendi. İşsiz sayımız geçen yılın ağustosunda 3 milyondu. Bu ağustos 3.5 milyona yaklaştı. Nüfusumuz hızla artıyor. Bir yılda 15 yaş üstü nüfusumuzdaki artış 862 bin. İş bulduklarında çalışmaya hazır olanların sayısı hızla artıyor. Bir yılda artış 759 bin. Ekonominin çarkları o kadar hızlı dönmeli ki her yıl en az 750 bin kişiye iş imkânı yaratılabilsin. Her yıl 750 bin kişiye iş imkânı yaratılınca işsizlik artmıyor. İşsizliğin azaltılması her yıl 750 binden daha fazla kadın ve erkeğe iş bulunabilmesine bağlı.

Ücretli sayısı artıyor

2015 Ağustos ayından bu ağustos ayına, tarımda çalışanlarda 257 bin, sanayide çalışanlarda 28 bin azalma var.

Buna karşılık bir yılda inşaat sektöründe çalışan sayısı 8 bin, ama hizmetler sektöründe çalışan sayısı 600 bin arttı.

Olumlu bir gelişme ekonomideki yavaşlamaya rağmen ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısının bir yılda 386 bin artmasıdır. Ücretli ve yevmiyeli çalışma, kayıt içi ve düzenli çalışma demektir.

İşsizlik oranının yüzde 10.1’den yüzde 11.3’e yükselmesi iyi değildir.

15-24 yaş arası genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 18.3’ten 19.9’a yükselmesi iyi değildir.

Eğitim kurumlarına gitmeyen, işi olmayan genç nüfusun oranının yüzde 26.9’dan yüzde 27.2’ye çıkması, 15-24 yaş arası gençlerin nerede ise üçte birinin sokaklarda boş gezdiği anlamına gelir.

Ama bütün bunlara rağmen işgücü göstergelerini yaşadığımız ekonomik, sosyal ve politik sorunlar çerçevesinde değerlendirilmesinde yarar vardır.

Küresel konjonktürün zorlamalarına, içerideki ekonomik yavaşlamaya rağmen, gene de çalışan sayısının bir yılda 323 bin artması olumlu bir gelişmedir.

Yazarın Önceki Yazıları