• Gökhan Özkan

Türk Lirası kurtlar sofrasında

30.10.2015 Cuma 14:03
TL son derece volatil olmaya başladı. Sıkıştığı üçgenin arasından nasıl çıkacak merak konusu. Bermuda şeytan üçgeni adeta. Kur hedefi nereye gider ? FED’in hamlesi Aralık’ta olacak mı ? Çin ekonomisi sürekli bir müdahale içerisinde ve içerde sonucu büyük bir muamma olan yerel seçimler. Bu doğrultuda volatilite ciddi anlamda artacak. Dolar/TL, Euro/TL tarafı ciddi anlamda hareketlenecek. TL ise, bu kurtların arasında nasıl çıkacak 1 Kasım gecesi hep beraber göreceğiz. Ancak seçim sonrası süreçte FED-ÇİN ve yurtiçi söylemler TL’nin yakasına yapışacağa  benziyor.

FED ARALIK AYINA YENİDEN YEŞİL IŞIK YAKTI

FED Ekim ayı toplantısını yeniden pas geçti fakat sözlü yönlendirmesiyle Dolar’ı yeniden şahlandırdı. Açıklamalarında belki de ilk defa bu kadar şahin tavır takınan FED’in bundan sonra atacağı her adım tüm kurlarda etkisini artıracak. Çünkü açıklamalar öncesi yüzde 30’ların altına düşen faiz artırımı ihtimalleri artık yüzde 47 seviyelerine yükseldi. Piyasalar artık önümüzdeki süreçte net bir adım belirleyecektir. Eğer FED aralık ayını da pas geçerse, bundan sonraki süreç için hem ABD ekonomisi büyük bir girdaba girip, bankaları ve finansal kuruluşları zor bir duruma sokabilir hem de yurtdışı piyasalarda belirsizlik ortamını iyice artırabilir. FED bu durumu ne kadar önemser soru işareti ancak gelişmekte olan ülke para birimleri bu durumun altında sıkıntılı bir süreç içerisine girebilir. Her ne kadar gecikmeli olsa da bu sürece başlayacağını düşündüğümüz FED’in TL üzerindeki etkisi daha uzun süreceğe benziyor.

ÇİN EKONOMİYE MÜDAHALEYİ SEVDİ

FED bir yandan Çin bir yandan. Birisi EM’lere destek oluyor. Birisi köstek. Ara ara rolleri değiştirseler de oynaklık çok fazla ve yatırımcıları ciddi derecede kararsızlığa itiyor. Bugün ise, yeni bir sözlü müdahaleyle Yuan’a ve gelişmekte olan ülke para birimlerine can veren Banka Of China, bireysel yatırımcılara yurt dışı varlıkları satın alma şansı tanıyan yeni bir düzenleme çıkarabileceklerini açıkladı. Açıklama ise, Yuan’ın Dolar’a karşı hakimiyetini artırdı ve kısa vadede yüzde 0.62 artış görüldü. USD/CNY paritesi yüzde 0.61 değer kaybı yaşarken, Dolar/TL, USD/ZAR’da keza aynı şekilde düşüş gösterdi.

YURTİÇİNDE SEÇİM ve SONRASI ÖNEMLİ

Yurtdışı piyasalarda oluşan belirsizlik yetmiyor gibi yurtiçi piyasalarda aynı şekilde yangın yeri. 7 Haziran seçimleri sonucunda kurulamayan hükümet için yeni bir seçime gidiyoruz ve hem seçim sonrası oluşacak anı volatilite hem de seçim sonrası gelecek açıklamalar önümüze yeni bir süreç çıkardı. Son dönem hareketleri piyasaların artık koalisyona sıcak baktığı yönündeydi ve TL, Dolar’a kısa bir süre kafa tuttu. Ancak FED’in son açıklamaları ve Aralık ayını yeniden ön plana çıkarması olası TL değer kazanımlarını sınırlayabilir ya da yeni bir ralli fırsatı başlatabilir ! Ancak kurulabilecek bir tek parti hükümeti senaryosu ise ekonomik istikrar yeniden canlanabilir algısını oluşturup, kurda geri çekilmeyi hızlandırabilir. En kötü senaryo ise, koalisyon sürecine yeniden sıcak bakılmaması olacaktır. 3. Bir seçime gidebilecek Türk Lirası’nın kalbi artık bu durumu kaldırmayabilir. Bir de üstüne FED solunum cihazını çekerse, o zaman vay halimize... Ancak bu aralar hava biraz daha pozitif ve tek parti olmasa bile koalisyon hükümeti durumuna kulaklar artık aşinalaştı.  



Seçim sonucu sandıktan tek parti hükümeti çıkması sonrası TL üzerine pozitif fiyatlamalar görebiliriz. Bu süreçte önemli teknik seviyelerden biri olan 2.8750 seviyeleri 89 günlük üssel hareketli ortalamayı işaret ediyor. Bu fiyatlamadan aşağı yönlü hareketlerde 2.85-2.80 arası bir konsadilasyon yaşanabilir. Hareketin devam teknik olarak ise, 2.75 seviyesinin kritik olabileceğini gösteriyor. Ancak FED’in yeniden devreye girmesi, düşen fiyatlara talebi artırıp teknik bir ani düzeltmeyi de gündeme getirebilir ve toparlanmalar halinde yeniden 2.80 seviyeleri doğru bir hamle yaşanabilir. Uzun vadeli düşünen yatırımcılar için FED etkisi Dolar lehine fiyatlamayı yeniden gündeme getirecektir. Yukarı da bahsettiğimiz en olumsuz senaryonun oluşması sonrası ise, fiyatlamalar yeni zirve arayışına girecek şekilde olmalıdır. Tek parti çıkmaması halinde koalisyon süreci açıklamalar önemli olacaktır. Yapıcı konuşmalar ve toparlayıcı açıklamalar biraz daha kademeli bir TL desteğini ortaya çıkarabilir.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı

Yazarın Önceki Yazıları