BASIN BÜLTENİ-Sabancı Üniversitesi gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı ambalaj geliştirdi

12.09.2017 Salı 13:17

Sabancı Üniversitesi tarafından geliştirilen gıdaların raf ömrünü
uzatan nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi, Amerika’nın
Washington D.C eyaletinde düzenlenen 'American Chemical Society
National Meeting'de tanıtıldı.
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
(SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal’ın yürütücülüğünde, Sabancı
Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Yusuf
Menceloğlu ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri
Fakültesi Öğretim Üyesi Fevzi Çakmak Cebeci ile Tümleştirilmiş Üretim
Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMER) Araştırmacısı
Serkan Ünal’ın danışmanlığında TÜBİTAK ARDEB 1003 projesi kapsamında
geliştirilen, gıdaların raf ömrünü uzatan nano-kil katkılı gıda
ambalaj teknolojisi Washington D.C’de düzenlenen 'American Chemical
Society National Meeting' kapsamında tanıtıldı.

Nano-kil katkılı ambalaj, gıda kaynaklı ekonomik zararı azaltabilir

Bilim insanları 20 yıldır özellikle ambalajlara odaklanarak,
gıdaların bozulmasını engellemenin alternatif yollarını arıyor.
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi
(SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal ve ekibi, bu çok yönlü ambalaj
ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı işlevler kazandırılmış kil
nanotüpleri içeren bir ambalaj filmi geliştirdi. Bu film meyve ve
sebzelerin aşırı olgunlaşmasını ve et örneklerinde mikrobiyal büyümeyi
engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatan bir özellik
taşıyor.
Hayriye Ünal araştırmaları ile ilgili olarak “Bu tür aktif
ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlayabilir, bozulma
kaynaklı ekonomik zararı azaltabiliriz,” dedi ve geliştirilen bu
teknoloji ile farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli ambalajların
tasarlanabileceğini belirtti.

Gıda ambalajının verimliliği domates, muz ve tavuk ile test edildi

SUNUM araştırmacıları nano-kil katkılı bu film ile domates, muz ve
tavuk gibi gıdaları paketleyerek farklı süreler boyunca bekletti ve
sıradan polietilen film karşısındaki verimliliğini ölçtü. 10 gün
sonunda geliştirilen yeni filmle paketlenmiş domateslerin kontrol
grubundaki sebzelere göre daha iyi durumda olduğu görüldü. Ayrıca altı
gün sonunda, muzların bu yeni film sayesinde polietilen filme kıyasla
daha diri ve sarı kalabildiği gözlendi. Bu filmle kaplanan ve 24 saat
buzdolabında saklanan tavukta polietilen ile paketlenmiş tavuğa
kıyasla çok daha az bakteri artışı gözlemlendi.
Hayriye Ünal, Sabancı Üniversitesi tarafından patentlenmiş
nano-kil katkılı gıda ambalajının piyasaya sürülebilmesi konusunda
çalışmalara devam ettiklerini, geliştirilen malzemelerin gıda ile
temasının güvenilirliği konusunda testleri sürdürdüklerini belirtti.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey
En Çok Okunan Haberler