İran, Rusya üzerinden petrol satacağı iddialarını yalanladı

İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, ülkesinin Rusya üzerinden petrol satışı yapacağına yönelik iddiaları yalanladı.

İran, Rusya üzerinden petrol satacağı iddialarını yalanladı
31.10.2018 Çarşamba 13:42

Güncelleme : 01.11.2018 Perşembe 09:45

Bakanlar kurulu toplantısı sonrası basına konuşan İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, ülkesinin Rusya üzerinden petrol satışıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Zengene, Tahran Enerji Borsası'nda şu ana kadar 280 bin varil petrol satışının gerçekleştiğini kaydetti.

Bazı kaynaklar, Rusya'nın İran'la ABD yaptırımlarını delmek için gizli anlaşma yaptığını ileri sürmüştü. Bu anlaşmaya göre İran, petrolünü Hazar  Denizi'ndeki Rus petrol rafinelerine nakledecek, ardından bu petrol uluslararası piyasaya Rus petrolü gibi satılacaktı.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs'ta nükleer anlaşmadan çekildiğini  duyurmuş ve İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve  diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret  yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım  paketini 7 Ağustos'ta resmen hayata geçirmişti. ABD'nin İran'a yönelik ikinci  yaptırım paketi, 180 günlük sürenin dolmasının ardından 5 Kasım'da devreye girecek. Bu tarihten itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret  Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi'ne uluslararası kısıtlamalar getirilirken, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak.
 

En Çok Okunan Haberler