• Gizmen Nalbantlı

Belirsizlikler cenneti Türkiye

26.11.2015 Perşembe 15:26

Seçim belirsizliği ile Türk varlıklarının baskı altında kaldığı dönemi atlattık derken şimdide Merkez Bankasının bağımsızlığının tartışıldığı ve Jeopolitik risklerin arttığı yeni bir belirsizlik dönemine girdik.

Yeni kabinenin kurulması ile birlikte programda yer alan ifadelerdeki değişiklik piyasaları tedirgin ediyor. 62. hükümet programında, Merkez Bankası ile ilgili para politikasını ve para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi ifadesi yer alıyordu. 64. hükümet programında ise, fiyat istikrarını sağlamak için Merkez Bankasının para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi ifadesi yer aldı. Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten açıklamalar geldi. Merkez Bankası'nın temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ifade eden Şimşek, Merkez Bankasının para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edeceğini belirtti. Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Şimşek, hükümet programındaki ifadelerin TCMB kanunundaki ifadeler ile uyumlu olduğunu ve  enflasyon hedeflerinin duyurulması sisteminin de değişmeyeceğini belirtti.

Merkez Bankası tartışmalarından daha önemli olan ise Rusya ile yaşanan gerilimin sonuçlarının bizi ne şekilde etileyeceğidir. Rusya ihracat yaptığımız ülkeler arasında 7. sırada yer almakta. İhracat tarafında bir sürü ürün mevcutken, ithalatta ise enerji oldukça önemli yer tutuyor. Doğalgaz akışının kesilmesi başta sanayi sektörü olmak üzere enerji sektörü için de oldukça kötü bir tablo ortaya çıkarabilir. Gelelim bugün yapılan açıklamalara. İlk olarak turizm şirketlerinin Türkiye satışlarını durdurmasıyla başlayan süreç,  Rusya’nın Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durdurduğunu açıklaması ile devam etti. Bugün yapılan açıklamalarda gerilimin devam edeceğini gösterir nitelikteydi. Medvedev bugün yaptığı açıklamada, hükümetten, Türkiye ile bazı ortak girişim-yatırım projelerinin dondurulmasını içeren önlemler hazırlamasını istediğini belirtti. Ayrıca önlemlerin Türkiye'den gıda ithalatına olan kısıtlamaları da içereceğini ifade etti. Kırımda ise 30 Türk yatırım projesinin hükümet tarafından dondurulduğu açıklandı. Rusya Ekonomi Bakanı ise Türkiye'ye ve Türkiye'den sivil uçuşlara kısıtlama getirebileceklerini söylerken, Türk akımının doğalgaz boru hattı projesi de sınırlamaların hedefi olabileceğini açıkladı.

Piyasaları etkileyen bu gelişmeler sonrasında kurda 2.90 seviyesinin üzerinde hareket devam ederken endeks 76 binin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Endekste 75 bin 500 desteğinin kırılması durumunda 74 bin 600 seviyesi görülebilir. Kurda ise 2.9080 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlarsak yükseliş 2.9280 -2.9300 bölgesini görebiliriz. Yaşananlar sonrası gösterge tahvil faizinde yüzde 10.65 seviyesine kadar yükseliş görülürken, gelişmelerin devam etmesi yüzde 11’lerin yeniden görülmesini sağlayabilir.

 

Yazarın Önceki Yazıları