• Özgür Hatipoğlu

Japon Merkez Bankası Açıklamaları Geliyor

21.05.2015 Perşembe 16:27

Japon Yeni Amerikan Doları’na karşı 5 aydan fazla bir süredir bant hareketi yapıyor ve artık sıkıştıkça sıkıştı. Diğer paritelerdeki hareketliliğe katılmadan beklemiş olması, ve yeniden, eski günlerdeki gibi SP500 ile benzer bant içinde kalması USDJPY paritesinin tekrar bir risk barometresi haline geldiğini gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta BoJ Başkanı Kuroda yaptığı bir konuşmada ekonomik görünümün iyileştiğini ve %2’lik enflasyon hedefine ulaşılacağını söylemişti. Yarın BoJ’dan gelecek açıklamaların da bu paralelde olması beklenmeli. Ancak bu noktada Japon Merkez Bankası’nın uyguladığı deneysel programın nereye kadar sistemi taşıyacağı merak konusu; Kuroda’ya göre reel faiz oranının baskı altında kalması özel sektördeki talebi artıracak ve böylece ekonomide tüketim artacak, müteakiben üretimdeki boşluk kapanacak, sonuçta enflasyon artacak. Abenomics’in temelinde yatan fikir bu.

Daha kolay bir ifadeyle, BoJ baskı altında kalan reel faizlerle oluşacak negatif getirinin toplumu daha fazla harcamaya itmesini bekliyor ve bunu düşünen tek büyük merkez bankası değil. Avrupa Merkez Bankası’nın da aslında dayandığı temel argüman budur. Zaten daha dün AMB’nın Fransız Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure yaptığı açıklamalarda, hızlı bir düzeltme yapan Alman 10 yıllık faizindeki yükselişten rahatsız olmuş olmalı ki faizi tekrar baskılayacak ifadeler kullandı. Aslında bu davranış, bundan sonrasında Avrupa’lı bankacıların faizlere genel yaklaşımını da belirlemiş oldu; faizin geçici bir süre için bile olsa yükselmesine dayanamıyorlar.

Son haftalarda 10 yıllık faizlerde Almanya ve Amerika’daki yükselişe Japon bonolarının eşlik etmediğini görüyoruz, BoJ bu noktada kendi piyasasına oldukça hakim görünüyor. Ancak faizin ABD bonolarında yükselmesi ve Japon bonolarında yükselmemesi USDJPY paritesinde USD lehine hareketlenmeye neden oldu.

Sabah erken saatlerde gelecek açıklamalarda yine yumuşak ifadeler olması beklenmeli. Bu durumda USDJPY paritesinde yukarı hareket gözlemlenebilir. Özellikle 122 seviyesinin üzerine gidilmesi halinde hareket hızlanabilir. Ancak daha önce Japon Merkez Bankası 125 seviyesini bulan bir USDJPY kurundan rahatsızlık duyacağını söylemiş olmasını da hatırlamak gerekir.

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktör

 


 

Yazarın Önceki Yazıları