• Mehmet Çoban

Şimdi biraz beklemeli…

02.11.2015 Pazartesi 17:21

Bitti… Kimlerine göre ilan edildiği tarihten itibaren, kimilerine göre de 8 Haziran’da başlayan erken seçim süreci sona erdi… Dönüyoruz şimdi yeni hükümetin kurulmasına ve kadim dostumuz FED’e…

Mehmet ÇOBAN / anapara.com Genel Yayın Yönetmeni
facebook.com/MehmetCobanAnaliz

Tek dileğimiz tek isteğimiz ülke için güzel bir gelecek getirmesi bu sonuçların… Umarım öyle olur… Çünkü normalin çok ama çok dışında bir süreç geçirdik 7 Haziran 2015’ten bu yana… Artık herkes 1 Kasım’dan önceki herkes değil… Artık herkes 1 Kasım’dan önceki öngörüye sahip değil… Artık herkes 1 Kasım’dan önceki planlara sahip değil… Artık herkes 1 Kasım’dan önceki dengelere sahip değil aslında…

Eeeee o zaman… O zaman piyasada da yeni dengeler bulunmalı. Yatırımcı işte o dengeyi bulduğu zaman kazanacak. Ama bunun için biraz beklemeli…

Kolay değil en nihayetinde. Piyasa sabah uyandığında apayrı bir dünyayla karşılaştı bu sabah. Alışsın biraz değil mi?..

Gelelim piyasaya… Piyasalar bildiğiniz bir şok yaşadı bu sabah… Birçok ihtimal fiyatlanmasına karşın AK Parti’nin yüzde 50’lere yaklaşması fiyatlanmamıştı piyasada işin açıkçası. Sabah ekranları açtığımızda gelen datalar bize bunu gösterdi. Bildiğiniz şokların yaşandığı bir sabah.

Peki şimdi ne olacak? Öncelikle hemen şunu belirtelim. Bu tür şokların yaşandığı, akıl almaz boşlukların (gap) oluştuğu piyasada denge bulunana kadar işlem yapmak son derece tehlikeli. Naçizane görüşüm şu an piyasanın dengeye gelebilmesi için en azından 2 – 3 işlem gününe daha ihtiyacı olduğu. Piyasa bir sakinleşsin bakalım.

Sonuç olarak; evet şu anda pozitif bir etki var… Evet şu anda iç siyasetin piyasalar üzerindeki negatif etkisini telafi ettik… Ancak bu pozitif etki sonsuza kadar devam etmeyecek. Birkaç gün sonra yüzümüzü tekrar dışarıdaki gelişmelere döneceğimizi unutmamak gerekiyor.

Bir denge, bir normalleşme şart ki piyasa kendine göre sağlıklı bir yön tayin etsin. Yani piyasa şu an için denge bulma çabasında. Bu süreç geçene kadar yukarı ya da aşağı yönlü yeni pozisyon açmak risk unsuru açısından hayli zengin… Son derece sıkıntılı bir süreç yaşayan yatırımcıların bu seviyelerden yeni pozisyon açmaları çok mantıklı değil. Bunun için 2 – 3 günlük bir sürece ihtiyaç var. Bu süreçte dolarda 2,70’TL’nin ¬altına inilmedikçe, borsada 84 bin 500 – 85 binin üzerine çıkılmadıkça bu nokta itibariyle sert hareketler beklemek yanlış olur.

Hayata dair küçük bir not; hayal kurmak kadar güzel bir şey var mı? Olmadığınız yerde olup, gitmediğiniz mekanda olabiliyorsunuz bir anda. Ya da hiç olamayacağınız bir kişilik olarak görebiliyorsunuz kendinizi. Olurunda tutarsanız eğlencelidir hayal kurmak. Ancak ya kantarın dozunu kaçırırsanız… O zaman gerçekler çok sert vuruyor yüzünüze. Öyle bir vuruyor ki etkisi ciddi zarar verebiliyor. O sebeple bazı konularda hayal kurmak yerine biraz daha gerçekçi olup plan yapmakta fayda var gibi. Mesela bir hissenin şu fiyatta olduğunu hayal etmektense şu fiyatta olabileceğini planlamak gibi… Değil mi?

Bol kazançlar…

Yazarın Önceki Yazıları